Saborski dužnosnici održali sastanke s izaslanstvom Parlamentarne skupine prijateljstva Irska-Hrvatska parlamenta Irske

Zagreb – Na poziv voditelja Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Domagoja Hajdukovića, u Hrvatskoj boravi izaslanstvo istovjetne Skupine prijateljstva irskog parlamenta. 

Na odvojenim sastancima irski parlamentarci susreli su se s članom Odbora za vanjsku politiku Branimirom Bunjcem, članom Odbora za turizam Tomislavom Sauchom, članom Odbora za poljoprivredu Damirom Felakom te s članovima Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva. U svim razgovorima istaknute su mnoge sličnosti dviju zemalja te potencijal za jačanje gospodarske suradnje. Iskazana je podrška Irskoj u pregovorima oko Brexita s nadom da će pregovori rezultirati najpovoljnijim uvjetima, pogotovo što se tiče trgovinske razmjene s Ujedinjenom Kraljevinom.

Zastupnik Bunjac predstavio je rad Odbora za vanjsku politiku te upoznao goste s aktualnostima hrvatske vanjske politike. Dodao je kako je Irska privlačna velikom broju hrvatskih radnika zbog dobrih uvjeta te izrazio nadu da će se hrvatski radnici ipak vratiti u Hrvatsku obogaćeni novim iskustvima. Na zajedničkom sastanku zastupnika Tomislava Sauche i Damira Felaka s irskim parlamentarnim izaslanstvom istaknuta je potreba za jačim povezivanjem dvaju zemalja u području turizma i poljoprivrede.

U svome obraćanju član Odbora za turizam Saucha istaknuo je kako udio prihoda od turizma u BDP-u iznosi oko 20 posto, što Hrvatsku čini jako ovisnom o turizmu te bi se navedeni udio trebao diferencirati prema drugim gospodarskim granama. - Uspješnost turističke sezone jako ovisi o mnogo promjenjivih faktora poput vremenskih prilika i konkurentskih tržišta te ne možemo biti sigurni da će ta gospodarska grana biti uvijek uspješna, kazao je Saucha. Osvrnuo se i na povezanost turizma i poljoprivrede, istaknuvši  kako se hrvatski poljoprivredni proizvodi, primjerice iz Slavonije, plasiraju kroz turističku ugostiteljsku ponudu na obali.

Konstatirao je kako je unazad nekoliko godina značajan broj Hrvata iselio iz RH u Irsku. Riječ je o više od  21 tisuću ljudi što predstavlja određeni problem za RH koja se teško može nositi s Irskom u visini plaća te u tom smislu mora raditi više na razvoju svoje konkurentnosti, kako bi zadržala svoje građane. Podržao je prijedlog gostiju za aktivnijom suradnjom dviju zemalja na području, kulture, obrazovanja i sporta. Član Odbora za poljoprivredu Felak rekao je kako se kontinentalni dio Hrvatske usredotočuje na proizvodnju, posebice poljoprivrednu te kako je potrebno tu proizvodnju povezati s obalnim dijelom Hrvatske čija je glavna grana gospodarstva turizam, kroz pojačanu ponudu hrvatskih domaćih proizvoda tijekom turističke sezone. Dodao je kako hrvatska Vlada potiče osnivanje obiteljskih farmi i gospodarstava te predložio razmjenu irskih i hrvatskih iskustava u tom području.

U ime Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva izaslanstvo su primili članovi Skupine Mirando Mrsić, Damir Mateljan i Boris Milošević koji su gostima predstavili aktivnosti saborske Skupine prijateljstva. Mirando Mrsić je istaknuo kako je Skupina u suradnji s irskom zajednicom u Hrvatskoj predložila Gradskoj skupštini Grada Zagreba imenovanje jedne zagrebačke ulice imenom irskog vojskovođe Lavala Nugenta koji je dao veliki obol hrvatskoj povijesti kao jedan od članova Ilirskog preporoda, suvremenika i prijatelja Ljudevita Gaja. – Laval Nugent utemeljio je bogatu arheološku muzejsku zbirku u dvorcu Trsat u Rijeci koja je bila temelj za osnivanje Arheološkog muzeja u Zagrebu. Voljeli bismo da povijest Hrvatske i Irske isprepletena ovim velikim vojskovođom bude uvod u uspješnu suradnju Rijeke i Galwaya kao EU prijestolnica kulture 2020. godine, zaključio je Mrsić.

Voditelj irskog izaslanstva John Brassil rekao je kako naše dvije zemlje povezuje i sve veći broj hrvatskog iseljeništva u Irskoj te istaknuo sve veće angažmane veleposlanstava i parlamenata. Dodao je kako i Irska ima veliki broj iseljenika te predstavio irski projekt "The Gathering" kojim se poziva dijaspora na određeni dan u godini kako bi se ojačale veze s matičnom zemljom. U nastavku posjeta Hrvatskoj, irsko izaslanstvo održat će sastanke s predsjednikom Skupštine Osječko-baranjske županije Draganom Vulinom, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem i zamjenicom gradonačelnika Vukovara Ivanom Mujkić, posjetiti udrugu Osijek Software City i Sveučilište u Osijeku te položiti vijence na mjestima sjećanja u Vukovaru. Posljednjeg dana posjeta izaslanstvo će primiti gradonačelnik Karlovca te će posjetiti Stari grad Dubovac koji je bio u vlasništvu irskog vojskovođe Lavala Nugenta. 
 

Autor: Hrvatsko-irska skupina prijateljstva