Saborski i eurozastupnici razgovarali o korištenju fondova Europske unije

Zagreb – Članovi saborskih odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a, europske poslove i vanjsku politiku sastali su se u utorak s izaslanstvom Odbora za regionalni razvoj Europskoga parlamenta kako bi razmijenili iskustva korištenja sredstava iz fondova Europske unije iz programskoga razdoblja 2007. - 2013. te preporuke za programsko razdoblje 2014. - 2020.

Andrea Cozzolino, potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskoga parlamenta, kazao je kako su središnje teme posjeta Odbora Hrvatskoj programsko razdoblje 2014. - 2020. te projekt revizije kohezijske politike, naglasivši potrebu za otvorenim razgovorom o poteškoćama s kojima se Hrvatska susreće.

Predsjednica saborskoga Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Jasna Matulić govorila je o neujednačenome i nerazmjernome gospodarskome i infrastrukturnome razvoju Hrvatske, visokoj stopi nezaposlenosti mladih te odljevu radne snage. Dodala je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poduzelo određene korake radi uklanjanja barijera za povlačenje europskih sredstava, kao što su implementacija baze razvojnih projekata, izmjene Zakona o državnim službenicima, redovni mjesečni sastanci s koordinatorima projekata i formiranje konzultantskih timova koji svoja iskustva prenose na općine i gradove.

Ivana Maletić, zastupnica u Europskome parlamentu, istaknula je kako se Hrvatska još uvijek koristi sredstvima iz programskoga razdoblja 2007.-2013. zbog čega je izazov korištenja raspoloživih sredstava za razdoblje 2014. - 2020. još veći. - Želimo vidjeti ulogu Sabora u donošenju strateških dokumenata o korištenju europskih fondova, kao i pogled zastupnika na kohezijsku politiku, kazala je Maletić. Kako je hrvatska Vlada donijela odluku o promjeni operativnih programa korištenja sredstava iz europskih fondova, što je spomenuo predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Gordan Jandroković, europski zastupnici upozorili su na rizike odgode korištenja sredstava.   
            
- Potrebno je dobro odvagnuti koliko Hrvatska može dobiti odnosno izgubiti promjenom operativnih programa, budući da se proces povlačenja sredstava u tom slučaju zaustavlja, rekla je Maletić. 

- Hrvatska propada u demografskom smislu i propust prošle Vlade je jer je primjerice ugovorila alokacije za obrazovanje, a da nije uključila osnovno školstvo, rekao je Radimir Čačić te dodao kako su na lokalnoj razini spremni projekti u vrijednosti pet milijardi kuna, no da će Hrvatska morati ići u promjene operativnih programa te da je u ovome trenutku najbitnija informacija o rokovima koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju za reviziju programa. 

Cozzolino je naveo kako je Europskoj komisiji za projekt vrijednosti 10 milijardi eura potrebno pet-šest mjeseci za reviziju programa te savjetuje spajanje nacionalnih i europskih programa financiranja što će Hrvatskoj pomoći prilikom pregovora s Europskom komisijom. Lambert van Nistelrooij, član Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, ukazao je na potrebu uključivanja lokalnih i regionalnih tijela kroz sporazume o partnerstvu te na nužnost dogovaranja dokumenata politika kako bi se izbjegle kasnije poteškoće u povlačenju sredstava iz europskih fondova.
 

Autor: Služba za medije