Saborski zastupnici obilježili Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj

Zagreb/Sveta Nedelja - Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaska na redovite dijagnostičke preglede. Maligne su bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2018. godini zabilježeno je 2.845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene.

Kako bi obilježili Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj, 7. listopada, zastupnici su toga dana u Hrvatskome saboru nosili ružičaste vrpce čime su odaslali poruku koliko je važan samopregled dojki i provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke budući da se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. 

Članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i članovi neformalne skupine zastupnika "Zastupnici u borbi protiv raka", u povodu ovoga dana posjetili su Specijalnu bolnicu Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji gdje im je predstavljena trenutačno najnaprednija tehnologija za liječenje karcinoma kojom Hrvatska raspolaže, a koja je sufinancirana sredstvima Europske unije. Time se svrstala u svega nekoliko svjetskih i europskih centara koji posjeduju obje vodeće tehnološke platforme za liječenje karcinoma submilimetarskim preciznim zračenjem.