Saborski zastupnici održali sastanak s Hannesom Swobodom

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na čelu s voditeljem izaslanstva Hannesom Swobodom i članovima Odbora Elenom Basescu i Charalamposom Angourakisom održalo je sastanak s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Franom Matušićem, predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić, predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom te članovima triju Odbora.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić uvodno je zahvalio članovima Europskog parlamenta na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na njezinom putu prema EU, što potvrđuje i posljednja rezolucija Europskog parlamenta o napretku Hrvatske u kojoj se kaže da Hrvatska može završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. godine. Frano Matušić upoznao je sugovornike s konsenzusom svih relevantnih političkih stranaka o EU te je posebno izdvojio pozitivan efekt koji će postići zaključenje pregovora na ostale zemlje regije.

Voditelj izaslanstva Hannes Swoboda rekao je da je u ovoj završnoj fazi pregovora posebno važno usmjeriti pažnju na implementaciju donesenih zakona, i na nacionalnoj i na regionalnoj i lokalnoj razini, kako bi Hrvatska ispunila sve preduvjete za što skorije zatvaranje pregovora. Govoreći o otvorenim pregovaračkim poglavljima posebno se osvrnuo na poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, naglasivši da je razina spremnosti Hrvatske poruka i putokaz i drugim zemljama u okruženju. Govoreći o pripremama za referendum sugovornici su se složili da je uključivanje organizacija civilnog društva pozitivan iskorak u boljoj komunikaciji Europe građanima.

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica u svom je izlaganju istaknuo ulogu Hrvatskoga sabora u procesu pregovora rekavši da Hrvatska u ovom trenutku gotovo ima usklađeno zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU. Pozicijske i opozicijske parlamentarne stranke žele zaključenje pregovora u lipnju ove godine, naglasio je, rekavši da će Sabor i dalje promicati konsenzus o ovom pitanju. S time se složila i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić koja je, analiziravši mjerila u poglavlju 23., izrazila uvjerenje da će Hrvatska biti spremna zaključiti pregovore u lipnju. Naravno da Hrvatska mora odgovoriti na preostale izazove u ovom području, dodala je, no adekvatan pravni okvir i jasni kriteriji su uspostavljeni.

Milorad Pupovac rekao je da je Hrvatska napravila mnogo na području zaštite prava nacionalnih manjina te na rješavanju statusa povratnika. Stoga je potrebno, dodao je, i dalje zadržati fokus na rješavanju preostalih problema i u završnoj fazi pregovora koja može biti zaključena u predviđenom roku. Marija Pejčinović Burić govorila je o dinamici potpore građana pristupanju EU, od otvaranja pregovora do danas. U tom kontekstu spomenula je i pozitivan efekt potpore Europskog parlamenta hrvatskom pregovaračkom procesu.

Autor: Služba za odnose s javnošću