Saborski zastupnici razgovarali sa studentima njemačkog Veleučilišta o aktualnim izazovima Europske unije

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Odbora Bojan Glavašević, član Odbora Domagoj Hajduković te predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović primili su u petak u Hrvatskome saboru studente Veleučilišta za javnu upravu njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg. Razgovaralo se o aktualnim izazovima u Europskoj uniji, posljedicama migrantske krize, Brexitu te poboljšanju životnog standarda građana država članica jugoistočne Europe.

Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević studente je upoznao s radom Odbora te se osvrnuo na problematiku iseljavanja mladih iz Hrvatske i na takozvani „odljev mozgova“ s kojim se nose, ne samo Hrvatska, već i mnoge europske zemlje. Potpredsjednik Odbora Glavašević istaknuo je važnost modernizacije i digitalizacije društva te dodao kako Odbor svojim aktivnostima, poput održavanja okruglih stolova, radi na poboljšanju pozitivne percepcije mladih prema EU. Zastupnici su istaknuli kako u Hrvatskoj veliki problem predstavlja slaba izlaznost građana na izbore za Europski parlament te stajalište kako pojedinci ne mogu mnogo utjecati na politike svoje države, a u konačnosti i Europske unije. Studente je zanimalo na koji način saborski zastupnici sudjeluju u kreiranju EU politika te koje promjene je nužno uvesti u javnu i državnu administraciju kako bi se smanjio rastući skepticizam prema Europskoj uniji i njezinim institucijama. 

U nastavku sastanka razgovaralo se o suzbijanju korupcije u Hrvatskoj te utjecaju percepcije o korupciji na investicije, o privlačenju sredstava iz fondova EU-a te reformama poreznog i mirovinskog sustava. Član Odbora za europske poslove Hajduković osvrnuo se na hrvatski obrazovni sustav te nužnost reformi u ovom području kako bi se potaknulo poduzetništvo mladih ljudi nakon završenog školovanja. Studenti i zastupnici pohvalili su suradnju sveučilišta dviju država, s posebnim osvrtom na suradnju Veleučilišta za javnu upravu i Sveučilišta u Osijeku.