Saborsko izaslanstvo boravilo u službenom posjetu Bugarskoj

Sofija - Saborsko izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, boravilo je u ponedjeljak u službenom posjetu Bugarskoj na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove Narodnog sobranja Bugarske. U izaslanstvu su, pored predsjednika Odbora, bili i članovi Odbora Miroslav Tuđman i Domagoj Hajduković.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač susreo se tom prigodom s bugarskom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova Ekaterinom Zaharijevom s kojom je razgovarao o suradnji dviju zemalja. Između ostaloga, sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim temama vezanim uz sigurnost Europe, stanja na granicama Unije i susjedstvu. Posebno su se osvrnuli na regiju jugoistočne Europe u kontekstu pomoći susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u EU-u.

Saborsko izaslanstvo primio je i potpredsjednik Narodnog sobranja Bugarske Javor Notev te su tom prigodom razmijenjena mišljenja o mogućnostima unaprjeđenja parlamentarne suradnje. Tijekom sastanka razgovaralo se i o predstojećem predsjedanju Bugarske Vijećem Europske unije.

Saborsko izaslanstvo susrelo se i s domaćinima posjeta, Odborom za vanjske poslove bugarskog parlamenta pod vodstvom Džeme Grozdanove, pri čemu su razmijenjena mišljenja o prioritetima bugarskog predsjedanja, budućnosti i perspektivi Europske unije, proširenju Unije, kohezijskoj politici i obrani Europe. Poseban fokus razgovora bio je na regiji jugoistočne Europe i stanju u susjednim zemljama. Saborsko izaslanstvo  informirano je o predstojećem summitu o zemljama zapadnog Balkana koji će se održati u svibnju 2018. godine. Prije summita u svibnju će se u Sofiji održati Međuparlamentarna ZVSP i ZSOP konferencija koja će se baviti temom zapadnog Balkana i donijeti deklaraciju koja će biti podloga za raspravu na svibanjskom summitu.

Tijekom posjeta izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku susrelo se i ministricom bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a Ljiljanom Pavlovom te razgovaralo o prioritetima i organizacijskim aspektima bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a te o temama predstojećih konferencija koje će se održati u Sofiji.

Autor: Odbor za vanjsku politiku