Saborsko izaslanstvo boravilo u službenom posjetu Vijeću Federacije i Državnoj Dumi Ruske Federacije

Moskva - Saborsko izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Miro Kovač, boravilo je u službenom posjetu Vijeću Federacije i Državnoj Dumi Ruske Federacije. 

Za vrijeme službenog posjeta, koji je protekao u znaku obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, saborsko je izaslanstvo imalo sastanke u Vijeću Federacije, Državnoj Dumi, Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, Guvernerstvu i Zakonodavnoj skupštini Sankt-Peterburga.

U razgovoru s prvim zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije Nikolajem Fjodorovom naglašena je potreba jačanja međuparlamentarne suradnje. Zamjenik predsjednika Vijeća Federacije izvijestio je saborsko izaslanstvo o namjeri formiranja skupine prijateljstva s Hrvatskim saborom kako bi se oba doma parlamenta Ruske Federacije posvetila dodatnom jačanju međuparlamentarnih odnosa.

Spomenuti su dosadašnji susreti na razini ministara vanjskih poslova i gospodarstava, kao i skorašnji posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Istaknuta je potreba jačanja odnosa u području politike, gospodarstva, kulture, obrazovanja i turizma.

Tijekom službenog posjeta saborsko izaslanstvo ujedno se susrelo i razgovaralo s Odborima za međunarodne odnose Vijeća Federacije i Državne Dume. S Konstantinom Kosačovom, predsjednikom Odborom Vijeća Federacije, dogovoreno je jačanje dijaloga i razmjena mišljenja.

Predsjednik Odbora Miro Kovač osvrnuo se na stanje u Bosni i Hercegovini, posebno na potrebu jačanja funkcionalnosti države i osiguravanja ravnopravnosti Hrvata s ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjacima i Srbima. Uputio je poziv Odboru za međunarodne poslove Vijeća Federacije za uzvratni posjet Hrvatskom saboru.

Uz Mira Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku, u posjetu Rusiji boravili su i Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Vedran Babić, voditelj Međuparlamentarne hrvatsko-ruske skupine prijateljstva i Marijan Kustić, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Autor: Odbor za vanjsku politiku