Saborsko izaslanstvo nastavilo sudjelovanje na zasjedanju Europskog parlamentarnog tjedna

Bruxelles - Drugoga dana zasjedanja Europskog parlamentarnog tjedna održan je sastanak i rasprava o temi konvergencije, stabilizacije i kohezije u Europskoj monetarnoj uniji. Poseban naglasak stavljen je na potrebu ulaganja više zajedničkih napora kako bi se osnažio što ravnomjerniji razvoj u okviru Europske monetarne unije te širenje Europske monetarne unije na ostale države članice. 

Održana je i rasprava o dvadeset godina eura i budućnosti eura pod nazivom: „20 godina eura, put naprijed“ na kojem se predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić obratila sudionicima. U sklopu obraćanja zastupnica Perić istaknula je da je unatoč brojnom skepticizmu unutar Europske unije Hrvatska pokrenula strategiju uvođenja eura te od 2016. godine ispunjava kriterije za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II kada je proračunski manjak doveden ispod razine od  3 posto BDP-a. - Javne financije su stabilne, a ono što Republiku Hrvatsku razlikuje od drugih, i što je njezina je prednost, jest visoka euriziranost hrvatskog gospodarstva, kazala je Perić. 

Zaključna tema Europskog parlamentarnog tjedna bila je rasprava o investicijskim prioritetima nakon 2020. godine s obzirom na to da Europska unija i dalje osjeća nedostatak ulaganja. Stoga bi se u okviru idućeg Višegodišnjeg financijskog okvira posebna pažnja trebala posvetiti investicijama.