Saborsko izaslanstvo sudjeluje na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Članovi saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluju u radu jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine koje se od 8. do 12. listopada održava u Strasbourgu.

Ključna rasprava jesenskog zasjedanja posvećena je promjenama Poslovnika Skupštine. Otvarajući zasjedanje, predsjednica Skupštine Pasquier naglasila je važnost poslovničkih odredbi i procedura koje trebaju omogućiti učinkovito djelovanje Skupštine te značaj dijaloga između dvaju statutarnih organa – Odbora ministara i Skupštine, koji je potrebniji nego ikad prije kako bi omogućio odgovarajuće postupanje u bilo kojoj krizi. Članovi Skupštine raspravljali su o jačanju procesa donošenja odluka Parlamentarne skupštine vezanih uz postupak potvrđivanja i osporavanja vjerodajnica nacionalnih izaslanstava te postupak glasovanja. Po završetku rasprave, u kojoj je bila izražena podijeljenost stavova zastupnika, izvjestiteljica Petra de Sutter predložila je vraćanje teksta izvješća i nacrta rezolucije na Odbor za Poslovnik, imunitet i institucionalna pitanja radi nastavka razmjene mišljenja, što je Skupština prihvatila. 

Skupštini se u srijedu obratila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je naglasila važnost uvažavanja djelovanja institucija Vijeća Europe i daljnje zalaganje za konstruktivni dijalog i usku suradnju Odbora ministara i Skupštine te je predstavila aktivnosti u okviru hrvatskoga predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe i odgovarala na pitanja zastupnika.

U okviru rasprave o tekućim pitanjima Skupština je raspravljala o aktualnim pitanjima vezanima uz budućnost Vijeća Europe. 

Održana je i zajednička rasprava o reguliranju inozemnog financiranja islama u Europi radi prevencije radikalizacije i islamofobije, radikalizaciji migranata i dijaspore u Europi te rasprava o postupanju prema palestinskim maloljetnicima u izraelskom pravosudnom sustavu.

U nastavku zasjedanja očekuju se rasprave o postizanju jednakosti u privatnom i obiteljskom životu bez obzira na seksualnu orijentaciju, neograničenom pristupu nadzornih tijela za ljudska prava Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda državama članicama, uključujući i „sive zone“, nuklearnoj sigurnosti u Europi, ulozi nacionalnih parlamenata u uspješnim procesima decentralizacije, uz izjavu predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, postizanju sporazuma u kaznenim postupcima i potrebi za minimalnim standardima za sustav odricanja od suđenja te o nesreći poljskog službenog zrakoplova 2010. u Smolenskom, koji je prevozio službeno poljsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Lechom Kaczynskim, i pozivu Skupštine Ruskoj Federacija da preda ostatke zrakoplova Poljskoj, kao i zajednička rasprava o spajanju obitelji izbjeglica i migranata u državama članicama Vijeća Europe te migracijama iz rodne perspektive i jačanju žena kao ključnih aktera za integraciju.

Skupštini se obratio ministar vanjskih poslova Tunisa Khemaies Jhinaoui, a očekuje se i obraćanje glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda.

Na posebnoj svečanosti tijekom zasjedanja dodijeljena je nagrada za ljudska prava Václav Havel za 2018. godinu voditelju ureda Memorijalnog centra za ljudska prava u Čečeniji Oyubu Titievu, koji je u zatvoru od siječnja ove godine pa je nagradu preuzeo predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Aleksandr Cherkasov.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe