Saborsko izaslanstvo sudjeluje na konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Malta - Na dvodnevnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a (ZSOP), koja se održava na Malti sudjeluju Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, Joško Klisović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i Josip Đakić, potpredsjednik Odbora za obranu. Konferencija okuplja predstavnike nacionalnih  parlamenata država članica Unije i Europskog parlamenta.

Teme konferencije su europska politika susjedstva, nestabilnosti i prijetnje na južnom Mediteranu i Bliskom istoku te prioriteti i strategija Europske unije u području ZVSP-a i ZSOP-a. Tijekom konferencije predviđene su tri radionice s temom migrantske politike, borbe protiv propagande i informacijskog ratovanja te akcijskog plana europske obrane u kontekstu odnosa EU-NATO.

Sudionici konferencije razmijenili su mišljenja o aktualnom stanju u južnom i istočnom susjedstvu Unije. Pozdravljeni su dosadašnji napori za smirivanje situacije i stabilizacije susjedstva, te je istaknuta potreba za partnerskim odnosima i većom uključenosti i angažmanom država članica u gradnji snažnije zajedničke europske politike susjedstva.

U obraćanju sudionicima konferencije Miro Kovač naglasio je važnost učinkovitijeg angažmana Unije u rješavanju problema s kojima se nose države regije Jugoistočne Europe. U tom kontekstu istaknuo je potrebu za pomoć Bosni i Hercegovini na planu funkcioniranja institucija i u primjeni odluka Ustavnoga suda, posebice oko izmjene Izbornog zakona i postizanja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Ukazao je nadalje na realnost snažnih vanjskih utjecaja  na području jugoistočne Europe i govorio o potrebi snažnijeg angažmana Europske unije.

Također su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim izazovima u Europi te o prijetnjama i sigurnosnim izazovima na Bliskome istoku i južnome Mediteranu.

Tijekom konferencije predviđeno je obraćanje Federice Mogherini, potpredsjednice Europske komisije i Visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, koja će sudionike konferencije izvijestiti o prioritetima i strategiji Unije u području ZVSP-a i ZSOP-a te o aktualnoj situaciji u Uniji i njezinu susjedstvu.

Interparlamentarna konferencija uspostavljena je zbog jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije i Europskoga parlamenta u kontekstu međuparlamentarne suradnje u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike Unije.

Autor: Odbor za vanjsku politiku