Saborsko izaslanstvo sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) započelo je danas u Strasbourgu, a trajat će do petka, 26. travnja. Na zasjedanju sudjeluju i članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Igor Kolman, Melita Mulić i Ivan Račan. 

U ponedjeljak će Skupština raspraviti nekoliko tematskih izvješća, među kojima i izvješće svoje promatračke misije na predsjedničkim izborima u Armeniji održanima u veljači ove godine. Zastupnicima 47 država članica uvodnim izlaganjem  obratit će se njemački predsjednik Joachim Gauck. 

U utorak će se raspravljati o borbi protiv seksualnog nasilja nad djecom, zaustavljanju diskriminacije romske djece te o dijalogu s Turskom u razdoblju postmonitoringa. Rasprava o nasilju nad religijskim zajednicama nastavit će se i u srijedu. U srijedu je još predviđena rasprava o europskim politikama promicanja kulture i obrazovanja putem nacionalnih parlamenata te objedinjena rasprava o hitnosti obrazovnih promjena u mladih Europljana te o njihovim temeljnim pravima. 

U četvrtak će se raspravljati o odgovornostima europske Agencije za upravljanje granicama - Frontex u kontekstu zaštite ljudskih prava te o prilagodbama politika migracija i azila na istočnim granicama EU-a. Ako Skupština prihvati uvrštenje u dnevni red po hitnom postupku, raspravljat će se i o međunarodnoj pomoći sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Turskoj, Libanonu i Iraku. 

Prije donošenja zaključnih stajališta Parlamentarne skupštine u petak provest će se i rasprava o balansiranju rizika i koristi za javno zdravlje i okoliš u primjeni nanotehnologije te o etici u znanosti i tehnologiji. Treće od četiri godišnja zasjedanja PSVE-a očekuje se u lipnju u Strasbourgu. 
 

Autor: Služba za medije