Saborsko izaslanstvo sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u sastavu: voditelj Izaslanstva Gvozden Srećko Flego te članovi Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić, Ingrid Antičević Marinović i Ivan Račan, sudjeluje na drugom dijelu godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se od 7. do 11. travnja 2014. održava u Strasbourgu.
 
Glavna rasprava zasjedanja očekuje se danas poslijepodne kada je po žurnoj proceduri na rasporedu tema o nedavnim događajima u Ukrajini, dok će u četvrtak ujutro zastupnici glasovati o rezoluciji kojom se ponovno razmatraju već početkom godine ratificirane vjerodajnice izaslanstva Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. 

U održanim raspravama bilo je, između ostalog, riječi o politikama i zakonskim rješenjima koja se odnose na probleme prostitucije i trgovanje ljudima u Europi, o čemu su govorile i hrvatske zastupnice Ingrid Antičević Marinović i Melita Mulić. Obje su naglasile težinu problema koji je uglavnom povezan s kršenjem temeljnih ljudskih prava te se složile da bi tzv. švedski model koji uključuje kriminalizaciju "kupaca usluga" bio najprimjereniji u suzbijanju ovoga modernog oblika ropstva, kako je i predloženo u nacrtu rezolucije portugalskog izvjestitelja Mendesa Bote. 

Na temelju izvješća mađarskog izvjestitelja Ferenca Kalmara raspravljalo se i o pravima nacionalnih manjina te zaštiti tih prava, o čemu je govorila i predstavnica Hrvatske Melita Mulić. Tijekom izglasavanja prijedlog rezolucije doživio je značajne preinake, a podneseno je više od trideset amandmana. No Parlamentarna je skupština na kraju usvojila rezoluciju kojom je naglašeno kako je zaštita prava nacionalnih manjina i dalje iznimno važna te mora biti jedan od značajnijih političkih prioriteta nacionalnih vlada. Zaštita prava manjina način je prevencije sukoba, zaključila je Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Skupštini se obratio i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom Vijeća Europe i OESS-a u pogledu reagiranja na krizu u Ukrajini te ponovio poziv Ruskoj Federaciji uime Vijeća Europe da pokrene dijalog s Ukrajinom. 

U okvirima rada Odbora za pravna pitanja i ljudska prava te o temi parlamentarnog saslušanja o problemima "masovnog nadzora", iz Moskve se parlamentarcima videovezom obratio trenutačno najpoznatiji svjetski "zviždač" Edward Snowden. Naglasio je kako se postupci masovnog nadzora nad privatnim i javnim osobama broje u trilijunima, a zapravo nisu učinkoviti u suzbijanju terorizma te bi stoga trebalo na međunarodnoj razini pokrenuti donošenje konvencije ili nekog oblika međunarodnog sporazuma kojim bi se ti, često nezakoniti postupci, definirali i ograničili kako ne bi zadirali u temeljna ljudska prava.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove