Saborsko izaslanstvo sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković, Davor Ivo Stier i Sabina Glasovac sudjeluju u radu proljetnog zasjedanja Skupštine koje se održava od 23. do 27. travnja u Strasbourgu.

Tijekom zasjedanja raspravljat će se, u okviru hitnih rasprava, o izvješću koje je sastavilo neovisno istraživačko tijelo o optužbama za korupciju unutar Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te o Kopenhaškoj deklaraciji, koju su usvojile države članice Vijeća Europe 13. travnja 2018. koja se bavi pitanjem reforme europskog sustava zaštite ljudskih prava. U okviru rasprave o tekućim pitanjima članovi Skupštine raspravljat će o europskoj ulozi u mirovnim inicijativama u Siriji.

Na dnevnom redu Skupštine su i rasprave o odstupanjima od Europske konvencije o ljudskim pravima prilikom izvanrednih stanja, klimatskim promjenama i provedbi Pariškog sporazuma, sprječavanju financiranja terorističkih skupina, statusu novinara u Europi i zaštiti profesionalnog integriteta, pravima i humanitarnim potrebama raseljenih osoba u Europi, situaciji u Libiji, pravnim izazovima vezanim uz hibridne ratove, borbi protiv organiziranog kriminala, tuberkulozi otpornoj na lijekove te o zaštiti i integraciji djece migranata putem obveznog obrazovanja.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove