Saborsko izaslanstvo sudjeluje na Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a

Kijev – Voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman te članovi Izaslanstva Romana Jerković, Miro Kovač i Nenad Stazić u glavnome gradu Ukrajine od 3. do 5. srpnja 2017. sudjeluju u radu Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a. Seminar je organiziran u suradnji sa zemljom domaćinom i njezinim parlamentom  Verkhovnom Radom, a posvećen je sigurnosnim izazovima u Ukrajini odnosno na širem području Crnoga mora.

Na skupu, na kojemu sudjeluje 150 sudionika iz ukupno 25 zemalja, posebno su raspravljena aktualna sigurnosna pitanja i s time povezana humanitarna kriza u regiji Donbasa, stanje ljudskih prava na okupiranom i od strane Ruske Federacije anektiranom području Krima. Tema seminara su i odnosi na relaciji NATO – Rusija, unutarnja politička pitanja te gospodarski izazovi s kojima se Ukrajina suočava na svom reformskom putu i u procesu intenziviranja suradnje s Europskom unijom i NATO-om.

Organizacija i okupljanje ovog foruma pod zajedničkim patronatom Parlamentarne skupštine NATO-a i ukrajinske Verkhovne Rade ovom je prigodom koincidiralo s dvadesetom obljetnicom potpisivanja Zajedničke povelje NATO- Ukrajina kao političkog dokumenta koji je predstavljao ne samo začetak i formatiranje suradnje dvaju partnera, već je istovremeno simbolizirao i svijest o nužnosti izgradnje arhitekture stabilnosti i sigurnosti kao solidarne odgovornosti svih država, i to neovisno o tome jesu li u danom trenutku one i formalno dijelom konkretnih transatlantskih integracijskih okvira. Na marginama seminara saborsko izaslanstvo susrelo se i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Andriyem Parubiyjem.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a