Saborsko izaslanstvo sudjeluje na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Prvi dio godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe započinje danas u Strasbourgu. Na petodnevnom zasjedanju sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskoga sabora u sastavu: voditelj izaslanstva Gvozden Srećko Flego te članovi Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić i Ivan Račan. 

Na početku zasjedanja Skupština će izabrati novog predsjednika na jednogodišnji mandat. Kandidature su podnijeli Anne Brasseur iz Luxembourga i Robert Walter iz Ujedinjenog Kraljevstva. Predsjednik Skupštine bira se apsolutnom većinom glasova od ukupno 317 izaslanika što znači da treba dobiti najmanje 159 glasova u prvom krugu. Skupština će danas odlučiti hoće li u četvrtak po hitnom postupku raspravljati o situaciji u Ukrajini.
 
Među temama u zajedničkoj raspravi su: prevencija rasizma i netolerancije u Europi, utjecaj novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija na demokraciju, migranti u Europi te međunarodna podrška prihvatu sirijskih izbjeglica, klimatske promjene, energetska raznolikost, izmjene Europske konvencije o prekograničnoj televiziji i druge. 

Tijekom zasjedanja, Skupštini će se obratiti predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i austrijski kancelar Werner Faymann. Sljedeće zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održat će se u Strasbourgu od 7. do 11. travnja 2014.
 

Autor: Služba za medije