Saborsko izaslanstvo u dvodnevnom posjetu Mađarskoj

Budimpešta – Saborsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem boravilo je 22. i 23. lipnja u službenome posjetu Mađarskoj na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Mađarske Zsolta Németha. Uz predsjednik Odbora Kovača, u izaslanstvu su bili i članovi Odbora  Miroslav Tuđman i Domagoj Hajduković te voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Mađarskom Robert Jankovics.

Predsjednik Odbora Miro Kovač susreo se tom prigodom s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártom s kojim je razgovarao o suradnji između dviju zemalja. Sugovornici su razmijenili mišljenja o energetskoj sigurnosti Srednje Europe, migracijskome pitanju, stanju u Ukrajini i susjedstvu Europske unije. Posebno je istaknuta važnost suradnje oko infrastrukturnih projekata, poput LNG terminala na Krku, željeznice Rijeka - Zagreb - Budimpešta te graničnoga projekta M6.

Saborsko izaslanstvo primio je  i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Lászlo Köver te su  tom prigodom razmijenjena mišljenja o mogućnostima unaprjeđenja parlamentarne suradnje. U tom kontekstu spomenut je skorašnji posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Mađarskoj, a posebno je naglašena važnost suradnje parlamentarnih skupina prijateljstava. Tijekom sastanka razgovaralo se i o pitanju parlamentarnoga zastupništva manjina u Mađarskoj te mogućnostima suradnje parlamenata zemlja Višegradske skupine i Hrvatske.

Tijekom posjeta Mađarskoj izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku susrelo se i s domaćinom Zsoltom Némethom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove mađarske Nacionalne skupštine, voditeljem Međuparlamentarne mađarsko-hrvatske skupine prijateljstva Matijasom Firltom i članovima te predstavnicima Hrvata u Mađarskoj.

Autor: Odbor za vanjsku politiku