Saša Đujić sudjelovao na sastanku geopolitičke grupe „12+“ Interparlamentarne unije

Lisabon – Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora Saša Đujić sudjelovao je na izvanrednom sastanku geopolitičke grupe „12+“ Interparlamentarne unije održanom 2. lipnja 2018. u Lisabonu. 

Tema sastanka je bilo usuglašavanje predloženih amandmana Izvršnog odbora organizacije za izmjene Statuta o kojima će se raspravljati na 139. plenarnoj skupštini Interparlamentarne unije koja će se održati u listopadu ove godine u Ženevi. Kao predstavnik Hrvatskog sabora u Interparlamentarnoj uniji, Saša Đujić je na izvanrednom sastanku geopolitičke grupe „12+“ podržao amandmane kojima se proširuju ovlasti, ali i obveze predsjednika IPU-a u međunarodnim aktivnostima i sklapanju međunarodnih sporazuma, a sve u svrhu učinkovitijeg djelovanja organizacije. Trenutno, dužnost predsjednice IPU-a obnaša Gabriela Cuevas Baron iz Meksika čiji je izbor na trogodišnji mandat podržalo i izaslanstvo Hrvatskog sabora u ožujku ove godine u Ženevi na plenarnoj sjednici IPU-a.

Geopolitička grupa „12+“ u sklopu Interparlamentarne unije okuplja sve europske nacionalne parlamente te parlamente Kanade, Australije, Novog Zelanda i Izraela te je i Hrvatski sabor član od svog priključenja Interparlamentarnoj uniji 1992.
 

Autor: Ured za međunardne i europske poslove