Sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednicom Državnog zbora Republike Slovenije Klakočar Zupančič tijekom službenog posjeta Republici Sloveniji

Ljubljana- Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom Državnog zbora Republike Slovenije Urškom Klakočar Zupančič tijekom službenog posjeta Republici Sloveniji.

Tijekom zajedničkih izjava za medije, bilateralni odnosi ocijenjeni su dobrosusjedskima i prijateljskima, temeljenima na konstruktivnoj suradnji i partnerstvu u okviru Europske unije i NATO-a. Pritom, otvorena pitanja ne bi trebala opterećivati kvalitetu naših odnosa, složili su se predsjednici Jandroković i Klakočar Zupančić. Podsjetili su da parlamenti nemaju nadležnost za rješavanje otvorenih pitanja već mogu potaknuti vlade da nađu konstruktivan odgovor i rješenja prihvatljiva za obje strane.
Predsjednik Jandroković ukazao je na važnost rješavanja pitanja statusa hrvatske manjine u Sloveniji.

Predsjednica Klakočar Zupančič je zahvalila na velikoj potpori koju je Hrvatska pružila Sloveniji nakon katastrofalnih poplava koje su početkom kolovoza pogodile zemlju.

Hrvatska je odlučila odmah pomoći kao što je Slovenija pomogla nama nakon potresa, rekao je predsjednik Jandroković.

Hrvatska vojska trenutno gradi privremeni, tzv. 'lansirni' most preko rijeke Drete u slovenskom mjestu Lačjoj Vasi sjeveroistočno od Ljubljane pošto je stari uništen u razornim poplavama.

"Mi ćemo pomagati koliko god bude trebalo kao što ste vi nama pomagali kada smo imali potrese prije tri godine", naglasio je predsjednik Jandroković.

U nastavku dana predsjednik Sabora će se sastati i sa slovenskim premijerom Golobom, a idući dan i s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem nakon čega će razgovarati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji.

Autor: HINA/ Ured predsjednika