Sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske Ciolacuom u Bukureštu

Bukurešt – Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske Ion-Marcelom Ciolacuom.

Predsjednik Sabora Jandroković iskazao je zadovoljstvo činjenicom da se službeni posjet Rumunjskoj odvija u godini kad se obilježava 30. obljetnica uspostave hrvatsko-rumunjskih diplomatskih odnosa. Složio se s predsjednikom Zastupničkog doma Ciolacuom u ocjeni odličnih i čvrstih bilateralnih odnosa, temeljnih na kvalitetnoj suradnji i unutar Europske unije i NATO-a.

Postoji dodatni prostor za intenziviranjem parlamentarne dimenzije suradnje, stoga su dvojica predsjednika potaknula daljnju razmjenu posjeta međuparlamentarne skupine prijateljstva te odbora za vanjske poslove dvaju parlamenata. Odbor za europske poslove boravit će u Rumunjskoj krajem studenog.

Sugovornici su se složili u tvrdnji da vrijednu poveznicu između dvije zemlje čine i nacionalne manjine. Obje države ulažu značajne napore u zaštiti i promicanju prava na čuvanje etničkog identiteta.

Međusobno je izražena potpora na putu ulaska u schengensko područje te nada da će obje države članicama postati 1. siječnja 2023. Važan cilj za obje države ostaje i ulazak u OECD, koji donosi nove brojne dobrobiti za njihove građane.

U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu, naglašen je zajednički stav u potrebi čvrstog europskog jedinstva i solidarnosti u potpori Ukrajini. Ta snažna poruka odaslana i s nedavnog Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu, na kojem su  sudjelovali  predstavnici obaju domova parlamenta Rumunjske. Govoreći o svekolikoj pomoći Rumunjske Ukrajini, predsjednik Ciolacu izvijestio je o više od 2,7 milijuna Ukrajinaca koji su preko Rumunjske izbjegli u Europu od početka rata. Predsjednik Sabora potvrdio je nastavak pružanja hrvatske političke, humanitarne, financijske i tehničke potpore Ukrajini. Dodao je da Hrvatska snažno podupire težnje Ukrajine i Moldove za članstvom u Europskoj uniji. Isto tako, osvrnuo se na situaciju u hrvatskom susjedstvu.

U razgovoru o gospodarskoj razmjeni, predsjednik Jandroković i predsjednik Ciolacu konstatirali su kontinuirani rast trgovinske razmjene te ustanovili područja s potencijalom napretka suradnje: obranu, energetsku infrastrukturu, željeznički i cestovni promet te turizam.

Nakon sastanka, predsjednik Jandroković upisao se u Knjigu časti Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske u palači Parlamenta Rumunjske.

U izaslanstvu predsjednika Jandrokovića, na sastanku su sudjelovali voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP Ivana Posavec Krivec i zastupnik u Hrvatskome saboru Andro Krstulović Opara.