Šemso Tanković primio etnološko kulturno-umjetničko društvo iz Republike Kosovo

Zagreb - Zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Šemso Tanković sastao se s EKUD-om "Mladi talenti" iz Prizrena u Republici Kosovo. 

Susret se održao povodom izložbe koju je organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica grada Zagreba i Vijeće albanske nacionalne manjine grada Zagreba. Svečano otvorenje izložbe pod nazivom "Tradicionalna nošnja Bošnjaka i etničkih zajednica Republike Kosovo Etnološkog kulturno-umjetničkog društva "Mladi talenti" iz Prizrena" održano je 24. listopada 2011. u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice. Izložba je organizirana uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 

Na sastanku u Saboru prisustvovao je i autor izložbe Sadrija Bajra. Zastupnik Tanković uputio je apel svojim gostima za djelovanjem kako bi se promijenila sadašnja situacija na Kosovu u kojoj se većina Bošnjaka izjašnjava Gorancima ili Muslimanima. Tanković je naglasio da sličan problem postoji i u RH, u smislu da se ljudi u izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti bilježe kao Muslimani, a ne Bošnjaci, što bi - prema njegovu mišljenju - trebalo promijeniti. 

Gosti su kazali da je dio bosanske populacije na Kosovu ušao u Ustav Kosova pod nazivom Goranci te da se tako izjašnjavaju većinom iz straha ili nelagode kako možda ne bi izgubili pravo na nekretnine i sl. u Republici Srbiji. Naglasili su da su priznati Ustavom Republike Kosovo te da su zastupljeni i na lokalnim, ali i na najvišim razinama, s obzirom na to da čine Koaliciju 6+, što ih priključuje većini u parlamentu Kosova te su dio vladajuće koalicije. Imaju i ministra za javnu administraciju iz te koalicije. Također, medijski su dobro zastupljeni u pet radio postaja na bosanskom jeziku, kao i na državnoj televiziji, gdje su zastupljeni bošnjačkom redakcijom. Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim izborima u RH.

Sadrija Bajra izrazio je veliko zadovoljstvo što se upravo kulturom ponovno počinju graditi ranije srušeni mostovi suradnje te je iskazao spremnost odazvati se ponovno ovakvim akcijama. Čuvanje nošnji i tradicije svakako može pridonijeti boljem razumijevanju i povezanosti, zaključeno je.

Autor: Klub zastupnika nacionalnih manjina