Silvano Hrelja održao sastanak s veleposlanicom Francuske Republike Michèle Boccoz

Zagreb - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora Silvano Hrelja održao je radni sastanak s veleposlanicom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz. 

Veleposlanica Boccoz pohvalila je kvalitetu bilateralnih odnosa između Hrvatske i Francuske, posebno istaknuvši činjenicu da je hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom jednoglasno ratificiran u oba doma francuskog parlamenta. Kazavši kako je s velikim zanimanjem pratila izbore hrvatskih zastupnika za Europski parlament, izrazila je sumnju da izborna kampanja nije bila dovoljno vidljiva te je navela gospodarsku krizu u Europi kao jedan od mogućih razloga iznenađujuće malog odaziva građana. Veleposlanica Boccoz izrazila je nadu da će strukturni i kohezijski fondovi Europske unije potaknuti gospodarski rast Hrvatske. Zanimalo ju je koje se mjere pripremaju za budućnost hrvatskih umirovljenika. 

- Dobrobit radnika i dobrobit umirovljenika sudbinski su vezane u istom krugu, rekao je Silvano Hrelja te naglasio kako njegova stranka odlučno zastupa 65 godina života kao granicu umirovljenja za muškarce i žene, postupak koji je u tijeku, a bit će gotov do 2030. godine. U Hrvatskoj je trenutačno odnos radnika i umirovljenika 1,18 : 1, što je financijski teško održiv sustav. – Pitanje međugeneracijske solidarnosti civilizacijsko je i pravno pitanje, a ne financijsko, rekao je Hrelja. Kao nove mjere koje su predložene nadležnom Ministarstvu, Hrelja je istaknuo novu formulu za izračun mirovina te ukidanje penalizacije za radnike koji su ostali bez posla nakon što je firma otišla u stečaj, a dvije su godine na Zavodu za zapošljavanje s uvjetima za prijevremenu mirovinu. 
 

Autor: Služba za medije