Simulirani parlament ELSA Hrvatska

Zagreb – Danas je u Hrvatskome saboru održan projekt "Simulirani parlament ELSA-e Hrvatska". ELSA je najveće svjetsko neovisno udruženje studenata prava koje studentima omogućuje međunarodnu razmjenu, raznoliko pravno obrazovanje i osobni profesionalni razvoj. ELSA broji 38 tisuća članova iz 41 europske zemlje. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske osnovana je i ELSA Hrvatska koja ima lokalne podružnice na sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj.

Na projektu simuliranog parlamenta sudjelovalo je 120 studenata iz cijele Hrvatske, a raspravljali su o donošenju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Na samom početku sudionicima se obratio Andrej Plenković, zastupnik u Hrvatskome saboru, koji je uz Bojana Frasa bio osnivač ELSA Hrvatske. Bojan Fras, danas odvjetnik, istaknuo je kako je u njegovom profesionalnom formiranju ELSA odigrala odlučujući faktor, s čime se složio i Neven Vranković, također bivši član ELSA Hrvatske, a danas član uprave Atlantic grupe. 

Sudionicima se obratio i tajnik Hrvatskoga sabora Slaven Hojski predstavivši organizacijsku strukturu Sabora.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, uz nekoliko simpatičnih sličica iz osobnog iskustva studenta prava, osvrnuo se na 20 godina hrvatske samostalnosti i državotvornog sustava, posebno istaknuvši donošenje Ustava kao ključni trenutak hrvatske povijesti. Predsjednik Leko rekao je kako ulaskom u Europsku uniju hrvatski pravni sustav ulazi u novu fazu, a studentima je savjetovao dobro poznavanje europskih zakona, kao i stranih jezika. 

Autor: Služba za medije