Sinčić primio predstavnice ženskih nevladinih udruga

Zagreb - Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić u petak se sastao s predstavnicama ženskih nevladinih udruga koje su izložile aktualne probleme s kojima se susreću te iznijele prijedloge i inicijative daljnje suradnje s Odborom za ravnopravnost spolova u zaštiti prava žena i promicanju ravnopravnosti spolova. 

Na sastanku su bile predstavnica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, predstavnice Centra za žene žrtve rata Rosa Nela Pamuković i Adriana Bego te Sanja Juras, predstavnica udruge Kontra. 

Predstavnica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle iznijela je kronologiju djelovanja autonomne kuće i skloništa istaknuvši kako Autonomna ženska kuća djeluje od 1990. godine te je bila prvo sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja u ovom dijelu Europe. Najveći problemi s kojima se trenutno susreću su neprikladni prostori, ne samo u Zagrebu, već i drugim dijelovima Hrvatske, nedostatno financiranje, s obzirom da stavka o financiranju udruge više nije predviđena u proračunu  te problem očuvanja tajnosti adresa na kojima se skloništa nalaze. – U nekoliko navrata je od udruge zatraženo da se nad prostorom skloništa provede nadzor povjerenstva nadležnih državnih institucija, bez jamstava da lokacija skloništa neće biti objavljena, te zbog zaštite korisnika sigurne kuće na to nismo mogli pristati, naglasila je Neva Tölle.

U ime Ženske mreže Hrvatske koja okuplja 36 različitih ženskih udruga govorila je Sanja Juras. Osvrnula se na izmjene Obiteljskoga zakona te teze koje su proizašle iz savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a koje upućuju na zanemarivanje tema poput nasilja nad ženama, ugroze žena koje žive u izvanbračnim i neformalnim zajednicama. 

Predstavnice Centra za žene žrtve rata Rosa Nela Pamuković i Adriana Bego također su istaknule problem financijskog aspekta rada Centra, od ukidanja financiranja projekta razvojne pomoći, poteškoća u radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, ukidanja Savjeta za civilno društvo, a upozorile su i na pokušaj revizije već danih statusa ženama silovanih u ratu što može predstavljati još  jedno traumatsko iskustva za te žene.- Zbog svega navedenoga nadamo se da će Vlada što skorije pokrenuti postupak saborske ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tj. Istanbulske konvencije, naglasile su Pamuković i Bego. 

Predsjednik Odbora Ivan Vilibor Sinčić podržao je inicijativu predstavnica ženskih udruga da se u što skorije vrijeme organizira tematska sjednica o problemu nasilja nad ženama i važnosti njegovoga zakonskoga rješenja. Sinčić je također naglasio kako će o svim iznijetim problemima s današnjega sastanka izvijestiti saborske zastupnike, članove Odbora.
 

Autor: Služba za medije