Sobol: Uloga žena vrlo je važna u mirovnim inicijativama

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol s članovima Odbora održala je sastanak s predstavnicama Udruge "Žene u Domovinskom ratu". 

Predstavnice Udruge "Žene u Domovinskom ratu" podsjetile su na važnost vrednovanja prve mirovne inicijative žena iz Hrvatske koje su 18. siječnja 1991. prikupljenim potpisima građana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu uputile apel protiv rata u Hrvatskoj Predsjedništvu SFRJ, Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu, Generalštabu JNA i generalu Veljku Kadijeviću. Inicijativu za potpisivanje apela potaknule su 1991. Josipa Milas Matutinović te Marija Slišković i Danijela Furjan. Apel svjedoči o zajedništvu hrvatskih građana u borbi za mir, a 17. i 18. siječnja 1991. na Trgu bana Josipa Jelačića apel je potpisalo oko 64.000 ljudi. 

- Smatramo da je 18. siječnja važan datum koji bi trebao biti proglašen Danom mirovnih inicijativa te u tom kontekstu tražimo podršku Hrvatskoga sabora, istaknule su predstavnice Udruge. 

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol kazala je kako je uloga žena bila vrlo važna u različitim mirovnim inicijativama te da nije dovoljno valorizirana. – Žene su bile važan čimbenik u pokušajima da se zaustave ratna razaranja, a ostvarile su i velik logistički doprinos u Domovinskom ratu. Inicijativa Udruge "Žene u Domovinskom ratu" ima puno pravo na poštivanje i priznanje, dodala je Sobol. 
 

Autor: Služba za medije