Strenja Linić primila predstavnice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske

Zagreb – U povodu Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze, 26. rujna, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ines Strenja Linić primila je u srijedu predsjednicu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Branku Lukić te članice Saveza Tanju Malbaša, Željku Antunović i Luciju Dugorepac.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o problemima s kojima se susreću oboljeli od multiple skleroze, pri čemu su predstavnice Saveza osobito skrenule pozornost na diskriminirajuće kriterije u liječenju multiple skleroze te na probleme u rehabilitaciji i vještačenju multiple skleroze, ujedno najavivši početak kampanje Saveza u povodu Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze pod naslovom “Je li liječenje multiple skleroze i dalje lutrija?”.

I profesionalno upućena u ovu problematiku, Strenja Linić je izrazila osobnu spremnost na suradnju sa Savezom društava multiple skleroze u cilju promjene ukupnog okruženja za pacijente oboljele od ove bolesti.
-Multipla skleroza prvenstveno je nepredvidljiva bolest s tisuću lica, stoga je potrebno jasno evidentirati ovu bolest kao posebnu vrstu invaliditeta, smatraju predstavnice Saveza istaknuvši kako se vještačenje multiple skleroze ne provodi na primjereni način.

Na sastanku je usuglašeno kako će dr. Strenja Linić u suradnji sa Savezom pripremiti prijedlog Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva za rješavanje navedenih gorućih problema. Nadalje je ocijenjeno kako je u tu svrhu potrebno što skorije izraditi i analizu troškova i koristi liječenja ove bolesti kako bi se temeljem konkretnih financijskih pokazatelja stekla potrebna saznanja o prednostima pravovremenog liječenja multiple skleroze za smanjenje ukupnih troškova zdravstvenog i sustava socijalne skrbi.

Autor: Služba za medije