Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu smrti akademika Nedjeljka Fabrija

Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji preminuloga akademika Nedjeljka Fabrija u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji, u ovim teškim trenucima za vašu obitelj, u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime, primite izraze iskrene i duboke sućuti.

S tugom sam primio vijest o smrti akademika Nedjeljka Fabrija kojeg ćemo pamtiti kao velikog književnika koji je svojim djelom ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskoj kulturi, književnosti, kao i hrvatskome društvu u cjelini.

Akademik Nedjeljko Fabrio bio je klasik suvremene hrvatske književnosti i jedan od naših najvećih proznih pisaca čiji je bogati književni opus pjesnika, novelista, dramatičara i romanopisca prepoznat i nagrađen značajnim nacionalnim i međunarodnim nagradama i priznanjima, od državne nagrade  „Vladimir Nazor“ za životno djelo do prestižne europske Herderove nagrade.

Osim svojim vrsnim književnim radom, među kojim se ističu mnoga poznata djela poput romana "Vježbanja života" i "Berenikine kose", akademik Fabrio ostat će zapamćen i po svojim zaslugama kao predsjednika Društva hrvatskih književnika od 1989. do 1995. godine, u vremenu stvaranja samostalne Hrvatske, kada je dao važan doprinos  u stvaranju modernog, demokratskog, pluralnog hrvatskog društva.

Primite još jednom, poštovana obitelji Fabrio, izraze iskrene sućuti."
 

Autor: Ured predsjednika Sabora