Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića obitelji preminulog hrvatskog likovnog umjetnika Borisa Bućana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je riječi sućuti obitelji preminulog hrvatskog likovnog umjetnika Borisa Bućana u kojima stoji:

„Poštovana obitelji, s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Borisa Bućana. Primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Gospodin Bućan još je za života stekao status jednog od najznačajnijih suvremenih likovnih umjetnika. U prilog tome govori više od sto samostalnih i kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i diljem svijeta, a njegovi radovi nalaze se u fundusima najistaknutijih svjetskih muzeja i galerija. Za njim ostaje iznimno bogato nasljeđe stvarano tijekom duge i plodonosne umjetničke karijere - grafike, slike, crteži i plakati, među kojima je posebno globalnu prepoznatljivost doživio onaj za balet Igora Stravinskog “Žar ptica”.

Bio je redoviti član razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo mu je nagradu za životno djelo. Dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja i nagrada te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Boris Bućan bio je jedan od onih uistinu posebnih stvaralaca koje istovremeno cijeni i prepoznaje i publika i struka. Veliki umjetnik čija ostavština nadilazi granice Hrvatske, ali kojeg će se Hrvatska sjećati s ponosom.

Poštovana obitelji, još jednom Vam izražavam iskrenu sućut.“