Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Sabor u plavom

Zagreb - U povodu obilježavanja 2. travnja - Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu Hrvatski sabor je u nedjelju, 2. travnja 2017. osvjetljavanjem pročelja saborske zgrade plavim svjetlima podržao obilježavanje Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu.

Hrvatski parlament time se pridružuje kampanji Ujedinjenih naroda za potporu osobama s autizmom čime se želi podići svijest o autizmu na svim razinama društva, ali i upozoriti na važnost aktivnijeg uključivanja nadležnih državnih institucija u rješavanje problema osoba s autizmom.

Autizam je vrlo složen biološki razvojni poremećaj mozga koji se očituje slabom socijalnom interakcijom i komunikacijom te ograničenim i ponavljajućim obrascima ponašanja. Poremećaj se javlja do treće godine života, utječe na mnoge dijelove mozga, no uzrok tome još uvijek nije poznat. Autizam obuhvaća spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških, a češći je kod muškaraca nego kod žena (4:1). U proteklih 50 godina autistični poremećaji povećali su se čak 15 puta, a najnovija istraživanja procjenjuju pojavnost poremećaja iz autističnog spektra približno 1 na 80 novorođenih.

Na osnovi dijagnostičkih podataka procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12000 osoba s autizmom.

Autor: Služba za medije