Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar primio glavnog tajnika Europskog parlamenta Priestleyja

Zagreb - Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar primio je u službeni posjet glavnog tajnika Europskog parlamenta Juliana Priestleyja. Sastanku su bili nazočni i pomoćnik tajnika Hrvatskog sabora Davor Orlović, pomoćnica tajnika Branka Cvjetković-Preradović, voditeljica Službe za radno-pravne poslove Dinka Prce i tajnica Odbora za europske integracije Vesna Lončarić.

Glavni tajnik Europskog parlamenta Julian Priestley kazao je da je cilj današnjeg sastanka informiranje o praktičnim pripremama RH za sudjelovanje u radu Europskog parlamenta. Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar pitao je na koji način će se odvijati sudjelovanje službenika iz RH u radu Europskog parlamenta te koje su obveze RH parlamentaraca nakon završetka pregovora s EU. Julian Priestley izložio je nekoliko pripremnih faza. Istaknuo je da se u prvoj fazi radi o pozivu službenika u kraće radne posjete Europskom parlamentu kako bi stekli uvid u praktični rad, druga faza predstavlja uspostavu Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu kako bi građani imali priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta. U periodu prije ratifikacije Sporazuma o priključenju RH Europskoj uniji predlagali bi se zastupnici Hrvatskog sabora koji bi bili promatrači u Europskom parlamentu do punopravnog članstva RH u Europskoj uniji. Uz promatrače u Europskom parlamentu zapošljavali bi se i službenici koji bi radili u različitim službama te bili od pomoći promatračima.

Razgovaralo se i o razdoblju nakon pristupanja RH Europskoj uniji kada bi hrvatski zastupnici postali članovi Europskog parlamenta, te o tome kakvog profila bi ti zastupnici bili. U zaključnom dijelu sastanka obje strane bile su suglasne oko daljnje suradnje.