Talijanski Senat ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Rim - Gornji dom parlamenta Talijanske Republike u utorak navečer je na sjednici, na kojoj je bio nazočan i predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem, podržao većinom glasova zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, nepuna dva tjedna nakon što je to 15. veljače već učinio Donji dom talijanskog parlamenta.

Italija se na taj način pridružila Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj koje su dosad odobrile pristupni ugovor. Predsjednik Gornjeg doma odnosno Senata, Renato Schifani je naglasio da su ugovor željeli ratificirati što prije jer to smatraju važnim, a prema Hrvatskoj gaje prijateljstvo i bratske osjećaje. "Nadamo se da će to biti znak i za druge zemlje da ubrzaju postupak ratifikacije", kazao je Schifani i naglasio da će Hrvatska u EU i regiji biti stabilizirajući faktor te dodao kako je na putu prema EU, kada je riječ o Hrvatskoj, situacija bila jasna. Naveo je da je u ovim teškim vremenima gospodarske krize Europska unija nešto u što treba vjerovati te izrazio uvjerenje da Hrvatska u EU neće razočarati.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem je rekao da je u Senatu, koji je s 216 glasova za, dva protiv i 22 suzdržana prihvatio pristupni ugovor, osjetio prijateljsku atmosferu i zahvalio na brzoj ratifikaciji s obzirom da je procedura donošenja odluka u talijanskom parlamentu složena i dugo traje. "Današnjim svečanim činom ratifikacije prijateljstvo talijanskog naroda prema hrvatskom doživljava vrhunac", ocijenio je Šprem.

Schifani se zanimao i za reforme u Hrvatskoj, a Šprem je rekao da su one započele dolaskom nove vlade pohvalivši se smanjenjem poračunskih izdataka za javnu upravu i novim valom investicija već ove godine te naveo da i današnja konstruktivna rasprava u talijanskom Senatu potiče Hrvatsku da preuzme još veću ulogu u reformama, kako u zemlji tako i u regiji.

Na sastanku Schifanija i Šprema bio je i bivši talijanski premijer i ministar vanjskih poslova, a danas predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata Lamberto Dini. Dini je čestitao hrvatskoj vladi na svim dosadašnjim reformama i uspješnom savladavanju složenog procesa prihvaćanja EU zakona. Naglasio je kako je tu bitan fakor i poštivanje prava manjina ocijenivši da je Hrvatska i u tome uspješna. "Neki od senatora u raspravi će naglasiti povijesna otvorena pitanja između Hrvatske i Italije, no njihovo prevladavanje ubrzat će se ulaskom Hrvatske u EU", kazao je Lamberto Dini i izrazio uvjerenje da će se Senat izjasniti velikom većinom za ratifikaciju sporazuma.

U saborskom izaslanstvu bili su i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i potpredsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju Tanja Vrbat.

Domaćin hrvatskom izaslanstvu bio je veleposlanik RH u Italiji Tomislav Vidošević. (Hina)

Autor: Hina