Tijekom službenog posjeta Republici Sloveniji, predsjednik Sabora Jandroković sastao se s predsjednikom Vlade Slovenije Golobom

Ljubljana - Tijekom službenog posjeta Republici Sloveniji, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom.

Predsjednik Jandroković izrazio je sućut zbog ljudskih žrtava i materijalnih šteta te solidarnost hrvatskog sa slovenskim narodom uslijed poplava koje su zadesile Sloveniju u kolovozu ove godine. Predsjednik Vlade Golob iskazao je iskrenu zahvalnost Hrvatskoj koja je prva pritekla Sloveniji u pomoć, i to vrlo konkretno: slanjem helikoptera s posadom te mehanizacije. Pripadnici Hrvatske vojske trenutno postavljaju montažni most preko rijeke Drete u mjestu Lačja Vas, a s hrvatskom otvorenošću za konkretnu pomoć Slovenija računa i u budućnosti.

Predsjednik Jandroković podsjetio je i kako su Sloveniji na raspolaganju i hrvatska iskustva iz obnove nakon potresa, uključujući i korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti stečena nakon potresa 2020. godine. Postoji značajan potencijal za jačanje bilateralne suradnje u upravljanju hitnim situacijama, institucionalnoj suradnji u upravljanju vodama te povezivanju građevinskog sektora u procesu obnove.

Obostrano su potvrđeni prijateljski, dobrosusjedski i partnerski odnosi dviju zemalja koji se unaprjeđuju na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i unutar Europske unije i NATO-a. Predsjednik Jandroković izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga između dviju država te posebno istaknuo potrebu jačanja parlamentarne dimenzije suradnje. Učestaliji kontakti između različitih parlamentarnih odbora i skupina prijateljstava mogu doprinijeti sveobuhvatnoj suradnji dviju država. Vezano za otvorena pitanja, sugovornici se slažu kako ih treba rješavati u konstruktivnom dijalogu, u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

Završno su sugovornici razgovarali o aktualnoj situaciji u susjednim državama zapadnog Balkana i proširenju Europske unije. Europska orijentiranost država te regije bitna je i za Hrvatsku i Sloveniju, pri čemu je predsjednik Jandroković posebno istaknuo važnost ispunjavanja svih traženih kriterija na putu ka članstvu.

Na sastanku su u izaslanstvu sudjelovali i predsjednik Odbora za gospodarstvo i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Slovenija u Hrvatskome saboru Žarko Tušek i članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Slovenija, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.