Tomislav Panenić sudjelovao na radionici Hrvatske poljoprivredne komore

Osijek – U u sklopu projekta „CAP FOR YOU“, predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić sudjelovao je na radionici koja je u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, 11. i 12. veljače 2019. godine u Osijeku okupila 39 predstavnika poljoprivrednih udruga iz različitih sektora.

Radionicu je otvorio potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, a u radu je sudjelovala i voditeljica odnosa s javnošću u Uredu za informiranje Europskog parlamenta Andrea Čović Vidović. Podizanje razine informiranosti predstavnika poljoprivrednih udruženja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije i procesima njezinog stvaranja bile su glavne teme radionice. Panenić je sudionike radionice izvijestio o zaključcima Međuparlamentarne konferencije „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koja je u studenome prošle godine održana u Hrvatskome saboru.

Govoreći o zaključcima Konferencije posebno se osvrnuo na procese usvajanja nacionalnih strateških planova za iduće programsko razdoblje, generacijsku obnovu ruralnih područja, povezanost lokalne uprave i ruralnog razvoja, program LEADER te istraživanja u poljoprivredi, sigurnost i kvalitetu hrane.

- U Hrvatskoj ima malo znanja o procesima formiranja i usvajanja europskih politika pa je ustaljeno mišljenje kako se politike stvaraju samo u Bruxellesu, kazao je Panenić. – To je potrebno mijenjati te u tom smislu raditi na upoznavanju s procedurama odlučivanja na razini Unije i mogućnostima participiranja u njima, zaključio je. 

Sudionici radionice usuglasili su se kako je potrebno osigurati praktičnu edukaciju i primjenu novih znanja, dodatne subvencije za kvalitetu i preradu proizvoda, lokalna tržišta poput škola, vrtića i ostalih institucija, zaštititi male i srednje poljoprivrednike, omogućiti pravedniju raspodjelu sredstava i zemljišta, osigurati pristup informacijama i transparentnu komunikaciju s donositeljima odluka.