Tonino Picula dao ocjenu predsjedničkih izbora u Armeniji

Erevan - U Republici Armeniji u ponedjeljak su održani predsjednički izbori koje su promatrali brojni međunarodni promatrači. Promatračku misiju Parlamentarne skupštine OESS-a predvodio je Tonino Picula, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora i potpredsjednik PS OESS-a. 

Na današnjoj konferenciji za medije promatrači PS OESS-a obznanili su svoje preliminarne nalaze i ocjenu provedenih izbora u kojima, među ostalim, navode:

Općenito, izbori održani u Armeniji, 18. veljače, predstavljaju napredak u usporedbi s prošlim predsjedničkim izborima. Izbori su sve u svemu provedeni na miran način i u poboljšanom zakonskom okviru. Poštovala se sloboda okupljanja i izražavanja, a medijska pokrivenost bila je ujednačena. Međutim, ograničen broj kandidata ukazuje da izbori nisu bili doista konkurentni. Kandidati su kampanju mogli provoditi u slobodnom ozračju i predstaviti svoja stajališta biračima, ali kampanja općenito nije potaknula javni interes.

Nekoliko utjecajnih političkih snaga odlučilo je ne istaknuti svoje kandidate na ovim izborima, što je čini se pridonijelo apatiji i manjku povjerenja birača. K tome, mnoge izborne kampanje nisu bile zasnovane na konkretnim političkim platformama, a neke su od njih umjesto toga bile usmjerene na osobe i ponašanje na izborima. Birači su stoga mogli birati tek između ograničenog broja uistinu različitih političkih opcija.

- Ovi izbori pokazuju poboljšanje, ali im nedostaje istinske konkurentnosti. Drago nam je što smo uočili napredak u nekoliko aspekata, ali konkurentnost je ključna kako bi Armenija ispunila težnju svog naroda za živom i aktivnom demokracijom, rekao je Picula, odgovarajući na pitanje domaćih i stranih novinara o provedenom izbornom postupku.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a