Tonino Picula izabran za potpredsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a

Beograd - Na 20. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a, koje je održano u Beogradu od 6. do 10. srpnja, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula izabran je za potpredsjednika Skupštine na mandat od tri godine, do srpnja 2014.

"Iznimna mi je čast biti izabran na ovo mjesto od strane mojih međunarodnih kolega kako bih mogao nastaviti raditi na daljnjem zbližavanju parlamenata", rekao je Tonino Picula. "Potrebne su ideje i zajednička akcija kako bi se na najbolji način odgovorilo na moderne izazove demokraciji, na prijetnje našem okolišu kao i na kontinuirane prijetnje sigurnosti. Parlamentarna skupština OESS-a je središnji forum za približavanje naših nacionalnih politika kako bi bliski ciljevi danas postali zajedničke nacionalne politike sutra."

Kao potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, sukladno njezinom Poslovniku, Tonino Picula će imati važnu ulogu u postavljanju niza pitanja na dnevni red među kojima je i izazov podizanja efikasnosti najveće svjetske sigurnosne organizacije regionalne naravi - OESS-a. 

Parlamentarnu skupštinu OESS-a čini 320 parlamentaraca iz 55 zemalja koje se protežu od Europe preko središnje Azije do sjeverne Amerike. Parlamentarna skupština osigurava forum za parlamentarnu diplomaciju, monitoring izbora i jačanja međunarodne suradnje s ciljem podržavanja preuzetih obveza iz područja politike, sigurnosti, ekonomije, ekologije i ljudskih prava.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a