Tonino Picula održao sastanak s iranskim veleposlanikom Khodaeijem

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula razgovarao je s veleposlanikom Islamske Republike Iran u RH Mohsenom Sharifom Khodaeijem.

U razgovoru je obostrano istaknuto da su odnosi dviju zemalja dobri. Kulturna razmjena je u uzlaznoj putanji, ali postoji još velik prostor za unapređenje gospodarske suradnje, rečeno je. Izdvojivši parlamentarnu suradnju, veleposlanik Moshen Sharif Khodaei upoznao je domaćina s planovima za uzvratni posjet Iransko-hrvatske skupine prijateljstva iranskog parlamenta Hrvatskome saboru u ovoj godini. Govoreći o aktualnoj situaciji, Tonino Picula rekao je da je pristupanje EU vanjskopolitički prioritet Hrvatske, no da je također potrebno usmjeriti pozornost i na razvoj suradnje s ostalim državama svijeta. Ulazak u EU ne predstavlja kraj nacionalne povijesti, već nam otvara mogućnost da što bolje iskoristimo svoje potencijale, dodao je.

U okviru razgovora o gospodarskoj suradnji, veleposlanik Khodaei istaknuo je komparativne prednosti Irana te je posebno naglasio osobito povoljan geografski položaj Hrvatske kao prometnog centra. Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje u okviru mješovitog gospodarskog foruma. Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, veleposlanik Khodaei naglasio je da je Iran gospodarski iznimno dinamična te stabilna država. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji. 

Autor: Služba za odnose s javnošću