Tonino Picula primio iranskog veleposlanika Mohsena Sharifa Khodaeija

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Tonino Picula primio je iranskog veleposlanika Mohsena Sharifa Khodaeija.

Teme razgovora bile su politička situacija u susjednim zemljama Hrvatske, jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku te vanjska politika Hrvatske nakon ulaska u punopravno članstvo Europske unije. Govoreći o odnosima i suradnji Hrvatske sa susjednim zemljama, Tonino Picula je istaknuo da Hrvatska podupire stabilnost i prosperitet svog neposrednog susjedstva. Picula se posebno osvrnuo na političku situaciju Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije naglasivši da Hrvatska u ovom trenutku ima vrlo dinamično političko susjedstvo.

Veleposlanika Sharifa Khodaeija posebno su zanimali rezultati neposredno završenog jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku. Tonino Picula je kazao da je domaćin ovom zasjedanju bio Hrvatski sabor te da je politički skup bio uspješan kako po političkim tako i po organizacijskim kriterijima. Više od dvjesto parlamentaraca na ovom političkom događaju raspravljalo je o važnim političkim pitanjima poput regionalnog razvoja jugoistočne Europe i jačanja sigurnosti i stabilnosti na Mediteranu. U okviru Mediteranskog foruma predstavnici Egipta, Jordana, Tunisa, Maroka i Alžira imali su priliku izložiti političko stanje u svojim zemljama.

Sugovornici su u nastavku razgovarali i o vanjskoj politici Hrvatske nakon ulaska u punopravno članstvo Europske unije, a Picula je istaknuo da bi Hrvatska trebala voditi računa i o suradnji sa zemljama izvan Unije te političke situacije promatrati bez predrasuda.

Autor: Služba za odnose s javnošću