Tonino Picula primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio je u posjet veleposlanika Države Izrael u RH Yosefa Amranija.

Odnosi dviju država ocijenjeni su prijateljskima i sadržajnima, s velikim potencijalom za daljnji razvoj suradnje. Tonino Picula predstavio je, u okviru sastanka, svoj angažman kao voditelja promatračke misije OESS-a na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji. Taj angažman, naglasio je, predstavlja veliki osobni izazov, a preliminarno izvješće biti će objavljeno već u ponedjeljak, 5. ožujka, dan nakon provedenih izbora.

Veleposlanik Yosef Amrani izvijestio je domaćina o nedavnom posjetu predsjednika RH Ive Josipovića Izraelu, ocijenivši posjet iznimno dobrim i produktivnim s jakom porukom jačanja suradnje. Sugovornici su se složili da su odnosi Hrvatske i Izraela zreli za konkretne projekte, kao i za novu dimenziju suradnje kao dvije mediteranske zemlje.

Posebno su izdvojeni projekti na području infrastrukture, poljoprivrede, energetike i turizma. Razgovaralo se i o prenošenju izraelskih pozitivnih iskustava na području obrazovanja i istraživanja. Najveći kapital obiju zemalja su ljudi, složili su se Picula i Amrani, te su potrebni veći napori na području znanosti i obrazovanja.

Obostrano je pozdravljena inicijativa za jačanjem suradnje u okviru mediteranske regije, a posebnu dimenziju uzajamnoj suradnji dati će i skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Autor: Služba za odnose s javnošću