Tonino Picula primio veleposlanika Republike Azerbajdžan Kamila Tajida oglu Khasiyeva

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio je u posjet veleposlanika Republike Azerbajdžan Kamila Tajida oglu Khasiyeva.  

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja i otvaranjem veleposlanstva Azerbajdžana u Zagrebu. Veleposlanik Kamil Tajid oglu Khasiyev naglasio je da je Azerbajdžan zainteresiran za intenziviranje suradnje, posebno na području gospodarstva i kulture. U tom kontekstu, informirao je voditelja Izaslanstva Tonina Piculu o planiranom posjetu predsjednika RH Ive Josipovića Azerbajdžanu u okviru kojeg bi se organizirao i mješoviti gospodarski forum. Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula rekao je da je Hrvatska pred ostvarivanjem najznačajnijeg strateškog interesa, pristupanja EU. Ovo je ključan trenutak, podcrtao je, nakon kojeg Hrvatska mora diverzificirati svoju vanjsku politiku. Hrvatska i Azerbajdžan, iako geografski daleke, imaju potencijala za intenziviranje suradnje, dodao je.
 
Veleposlanik Kamil Tajid oglu Khasiyev upoznao je zastupnika sa stanjem u Azerbajdžanu i regiji, s posebnim osvrtom na područje Nagorno Karabakha. Naglasio je da su pregovori u fokusu interesa, a tu važnu ulogu igra i OESS. Govoreći o multilateralnoj diplomaciji, sugovornici su se složili da je ona, iako prolazi kroz krizu, neophodna za rješavanje brojnih sukoba u svijetu.
 
Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću