Treća tematska sjednica Odbora za gospodarstvo o Izvješću o poslovanju Agrokora

Zagreb – Saborski Odbor za gospodarstvo održao je u srijedu treću po redu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i  izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruška o poslovanju Agrokora. Uz predsjednika Odbora za gospodarstvo Darinka Kosora sjednici su prisustvovali članovi Odbora, vanjski članovi kao i ostali saborski zastupnici.

Ministar Darko Horvat, izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber uvodno su predstavili sadašnje poslovanje grupacije, modalitet nagodbe kao i korake koji slijede. 

Ministar Horvat rekao je kako je proces restrukturiranja Agrokora spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj i regiji te kako je pravni okvir tzv. Lex Agrokor, koji je omogućio rješavanje ove krize, jučerašnjom odlukom Europskog vijeća  postao dio pravne stečevine Europske unije. U nastavku je rekao kako je do sad dobavljačima isplaćeno oko 500 milijuna eura, a da je oko 2 500 malih dobavljača i OPG-ova isplaćeno u 100 postotnom iznosu svih potraživanja.

Izvanredni povjerenik Peruško govorio je detaljnije o nagodbi, njezinom prihvaćanju od strane privremenog vjerovničkog vijeća, strukturi nagodbe, tretmanu i obliku namirenja tražbina vjerovnika, kreditima, ali i o svim koracima koji slijede, od pripreme za predstojeće ročište 4. srpnja do implementacije same nagodbe. Peruško je govorio i o korporativnoj strukturi nove grupacije Agrokor i zrcalnim društvima koja bi s radom trebali početi početkom iduće godine te o udjelima u budućem Agrokoru. Govoreći o daljnjem poslovanju Peruško je naglasio kako će nova grupacija prvenstveno biti usmjerena na maloprodaju, poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju dok će se iz drugih djelatnosti postupno izaći.

Zamjenica izvanrednog povjerenika Weber rekla je kako se u ovom postupku prijavilo gotovo 5 700 vjerovnika od kojih je oko 2 500 najmanjih isplaćeno u cijelosti te da će na zakazanom ročištu za glasanje vjerovnika o nagodbi, 4. srpnja, pravo glasanja imati njih oko 3 000. Weber je rekla kako su ostvareni svi preduvjeti da do glasanja dođe čime će se ispoštovati rok za postizanje nagodbe koji ističe 10. srpnja. Pravomoćnost nagodbe, ukoliko dobije podršku vjerovnika, očekuje se u listopadu ove godine. Govoreći o poslovanju Agrokora u prvom kvartalu ove godine Weber je rekla kako je ono stabilno i kako bilježi povećanje dobiti, posebice se osvrnuvši da dobit Konzuma čiji su rezultati iznad planiranih.

U nastavku rada sjednice zastupnike je najviše zanimalo koje su glavne zamjerke pojedinih nezadovoljnih vjerovnika na tekst nagodbe, postoje li potencijalni pritisci različitih interesnih grupacija na donošenje nagodbe, kakva je struktura duga i kolika su potraživanja države, na koji je način osigurano zadržavanje i prijenos radnih prava sadašnjih zaposlenika u zrcalne tvrtke, na koji će se način u budućnosti zaštititi mali domaći dobavljači, kako je iskorišten postojeći roll-up kredit, što točno znači implementacija nagodbe te kad će biti objavljena izvješća o poslovanju koncerna za prošlu godinu i koliko je financijskih sredstava utrošeno na angažman savjetnika.

Odgovarajući na brojna pitanja ministar Horvat, izvanredni povjerenik Peruško i njegova zamjenica Weber posebno su istaknuli kako je cilj da kompanija što prije izađe iz izvanredne uprave, počne normalno funkcionirati, izađe na financijsko tržište i dobije pristup standardnim kreditima te postane atraktivna za buduće kadrove. Govoreći o podršci vjerovnika rečeno je kako je tekst nagodbe dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju 85 posto svih tražbina te kako se paralelno s procesom njezinog izglasavanja radi i na pripremi implementacije za koju se očekuje da će trajati tri do četiri mjeseca. Kad je riječ o pravima radnika višekratno je rečeno kako se ona neće dirati. 

Na kraju rasprave rečeno je da će financijski izvještaji za prošlu godinu kao i podaci o troškovima savjetnika biti objavljeni nakon ročišta za glasanje vjerovnika o nagodbi uz napomenu kako prijedlog nagodbe uz 200 stranica sadržava i 7 300 stranica različitih priloga, prikaza i detaljnih tablica među kojima se nalaze podaci o svim dosadašnjim plaćanjima i namirenjima za svaku tražbinu, pa tako i onih o poslovanju tvrtki iz koncerna, ali i troškovima savjetničkog tima.
 

Autor: Služba za medije