U Bruxellesu započinje četvrti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija

Bruxelles - U Bruxellesu će se 3. i 4. listopada 2006. održat četvrti po redu sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija utemeljenog odlukama Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora iz ožujka, odnosno listopada 2004. godine.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predstavljat će zastupnici Gordan Jandroković kao predsjednik izaslanstva, potpredsjednici Neven Mimica i Krešimir Ćosić te članovi Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Miroslav Rožić i Mario Zubović.

Na dnevnom redu četvrtog sastanka, kako je priopćeno iz Zajedničkog parlamentarnog odbora, hrvatski će i europski parlamentarci raspravljati o trenutačnom stanju procesa pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, o reformi javne uprave, policije i obavještajnih službi, položaju manjina u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na njihovu zastupljenost u državnim institucijama. Jedna od točaka dnevnog reda bit će i situacija u pravosuđu, provedba reformi i procesuiranje ratnih zločina, a sjednica će završiti raspravom o funkcioniranju lokalne uprave i njezinom gospodarskom razvoju te regionalnoj suradnji u području energetike. Na kraju sastanka usvojit će se zajednička izjava i preporuke.

Zajedničkim odborom, čiji se sastanci održavaju dva puta godišnje, naizmjenično u Hrvatskoj i Bruxellesu, supredsjedaju Gordan Jandroković i Pal Schmitt, a dužnost potpredsjednika obnašaju Neven Mimica i Krešimir Ćosić u ime Hrvatskoga sabora te Cecilia Malmstrom i Borut Pahor u ime Europskog parlamenta.