U Dubrovniku održan okrugli stol uoči 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH– EU

Dubrovnik - Ususret 13. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija, u suradnji s Europskim domom Dubrovnik, održan je okrugli stol na kojem su, uz hrvatske i europske parlamentarce, sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predstavnici Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore, Sveučilišta u Dubrovniku, organizacija civilnog društva te studenata i novinara. Okrugli stol je moderirala Marijana Aksić Vitković iz Europskog doma Dubrovnik.

Sudionike su uvodno pozdravili supredsjedatelji Odbora Gunnar Hökmark i Marija Pejčinović-Burić. Pritom su naglasili da je i ovaj okrugli stol prilika da se detaljnije razmotre europske teme u svjetlu završne faze hrvatskih pristupnih pregovora. Šef delegacije EU u RH Paul Vandoren u uvodnom je obraćanju posebno naglasio važnost opširne i sadržajne komunikacije s građanima RH prije raspisivanja referenduma o pristupanju. Nakon predstavljanja zastupnici Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora odgovarali su na pitanja prisutnih. 

Središnja tema razgovora bili su kohezijski i strukturni fondovi. U razgovoru je pobliže predstavljena metodologija apliciranja te mogućnosti povlačenja sredstava za projekte u sektorima turizma, prometa (s posebnim osvrtom na Zračnu luku Dubrovnik), energetike, ljudskih resursa te zaštite okoliša. Goste okruglog stola također je zanimala i europska politika usmjerena na ujednačeniji razvoj regija te mogućnosti suradnje s zemljama članicama EU. U razgovoru je istaknuto da EU nije garancija rješavanja problema, no da ona omogućuje dobar okvir i mehanizme za njihovo rješavanje. Među ostalim, otvoreno je pitanje problema odvojenosti juga Hrvatske i Dubrovnika nakon pristupanja Hrvatske Schengenu. Predstavnik Hrvatske gospodarske komore apelirao je na jači angažman u pravodobnom rješavanju ovoga pitanja. Predstavnike udruga civilnog društva zanimale su i aktualne teme o najavljenim restrikcijama u upotrebi ljekovitog bilja te komentar europskih parlamentaraca o Zakonu o igralištima za golf. 

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU Gunnar Hökmark u raspravi je istaknuo da Hrvatska može biti ponosna na provedene reforme te na put koji je prošla u pregovorima.

Autor: Služba za odnose s javnošću