U Dubrovniku u tijeku dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH – EU

Dubrovnik - Dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija započeo je jučer u Dubrovniku. Sudionike su uvodno pozdravili supredsjedatelji Odbora Gunnar Hökmark i Marija Pejčinović Burić. Skupu se obratila, u ime predsjedajućeg Vijeća Europske unije, državna tajnica za EU poslove Republike Mađarske Enikő Győri, u ime Europske komisije ravnateljica Uprave za proširenje Alexandra Cas Granje te u ime Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković. On je izvjestio prisutne o aktualnom stanju procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Na sastanku, uz europske i hrvatske parlamentarne zastupnike, sudjeluju i predstavnici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici države predsjedateljice Vijeća Europske unije i Europske komisije. Sudionici će detaljnije raspravljati o pregovaračkom Poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava, o europskom gospodarstvu i tržišnom natjecanju, regionalnoj politici i prekograničnoj suradnje te o komunikaciji s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u Europskoj uniji. 

Prvog radnog dana raspravljano je stanje procesa pregovora i pripreme Hrvatske za članstvo u EU te Poglavlje 23. Državni tajnik Andrej Plenković izvjestio je nazočne o aktualnoj fazi pregovora te o koracima koji su napravljeni u prethodnom razdoblju. U ime Mađarske kao predsjedateljice Vijeća EU, državna tajnica za EU poslove Enikő Győri rekla je da Mađarska snažno podupire Hrvatsku u ovoj završnoj fazi pregovora izrazivši nadu da će pregovori biti zaključeni do kraja mađarskog predsjedanja. Ravnateljica Uprave za proširenje Europske komisije Alexandra Cas Granje je, između ostaloga, izložila predviđeni hodogram nakon zaključenja pregovora.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavio je reforme u sektoru pravosuđa posebno se osvrnuvši na borbu protiv korupcije, transparentan izbor sudaca te smanjivanje zaostataka predmeta na sudovima. Sugovornici su se složili da je nastavak reformi potreban, kako za ispunjavanje mjerila u Poglavlju 23., tako i za građane Republike Hrvatske. Odgovarajući na pitanje o sprječavanju nasilja nad ženama, zastupnice Hrvatskoga sabora istaknule su da Hrvatska ima dobra zakonska rješenja no potrebno je i dalje raditi na prevenciji i edukaciji. Na kraju sastanka predviđeno je usvajanje Zajedničke izjave i Preporuka.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću