U Dubrovniku započinje sjednica stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana – PAM

Dubrovnik - Sjednica stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana – PAM (Meeting of the Special Task Forces) održat će se 19. i 20. lipnja 2011. u Dubrovniku. Domaćin skupa je Hrvatski sabor i Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Sudionike će uvodno pozdraviti predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i voditeljica Izaslanstva Sabora u PAM-u Dubravka Šuica. U radu konferencije sudjelovat će više od pedest parlamentaraca iz dvadesetak zemalja članica PAM-a.

Konferencija će obuhvatiti 17. sastanak Biroa PAM-a, izvješća ad hoc odbora i posebnih radnih skupina koje djeluju u okviru tri radna odbora PAM-a, kao i izlaganja izvjestitelja na temu vode i energetike. Bit će predstavljeni prijedlozi izvješća i rezolucija za raspravu prije njihovog usvajanja na stalnim odborima i plenarnoj sjednici u Palermu (Italija) od 27. do 29. listopada 2011. 

Hrvatski je sabor na 3. sjednici 14. ožujka 2008. donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Temeljna misija PAM-a je okupljanje predstavnika mediteranskih naroda radi uspostave suradnje, dijaloga i boljeg razmijevanja. Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 zemalja članica koje u Skupštini imaju jednaka prava, a bave se svim pitanjima i donose odluke od neposredne važnosti za sve zemlje u regiji. Cilj Parlamentarne skupštine je promicanje političkog dijaloga, poticanje kulturne i gospodarske razmjene, produbljivanje demokracije i vladavine prava, poštivanje ljudskih prava te razvijanje dijaloga između kultura, civilizacija i religija. 

Glavnim izazovima Mediteranske regije Parlamentarna skupština Mediterana trenutačno vidi: uspostavu mira na Bliskom Istoku, ulaganje i regionalnu suradnju kao temelje za održivi razvoj, zaštitu okoliša, regulaciju populacijskih politika i poboljšanje upravljanja migracijama.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću