U Europskom parlamentu započeo Europski parlamentarni tjedan 2024.

Bruxelles – U organizaciji Europskog parlamenta i parlamentarne dimenzije belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije u ponedjeljak je otvoren ovogodišnji Europski parlamentarni tjedan. 

Tijekom dva dana zastupnici iz nacionalnih parlamenata 26 država članica Europske unije, 6 država kandidatkinja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Srbije, Turske, te Norveške, sa statusom posebnog gosta, razmijenit će mišljenja o gospodarskim, proračunskim i socijalnim pitanjima. 

Europski parlamentarni tjedan 2024., na kojemu sudjeluju predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željko Pavić, započeo je plenarnom raspravom o gospodarskom upravljanju Europske unije iz parlamentarne perspektive. 

Nakon uvodnih obraćanja potpredsjednice Europskoga parlamenta Dite Charanzove, predsjednice belgijskog Zastupničkog doma Eliane Tillieux i predsjednika Odbora za transverzalna pitanja belgijskog Senata Marka Demesmaekera, govorili su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. 

Govoreći o budućnosti Europske unije Michel je kao pet ključnih područja za izdvojio dovršetak izgradnje unutarnjeg tržišta, energetsku uniju, ambicioznu strategiju za sirovine, inovacije i financiranje naglasivši potrebu za osiguravanjem ravnoteže između podupiranja socijalnih promjena i jamčenja zdrave strukture javnih financija. Dombrovskis je iznio presjek aktivnosti Europske komisije u cilju jačanja otpornosti i konkurentnosti Europske unije, s naglaskom na reformu okvira gospodarskog upravljanja, čiji je cilj, prema njegovim riječima, osigurati zdrave i održive javne financije, uz promicanje održivog i uključivog rasta u svim državama članicama kroz reforme i ulaganja.

U nastavku Europskog parlamentarnog tjedna održavaju se i međuparlamentarni sastanci u organizaciji odbora Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), proračune (BUDG) i zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL), a parlamentarni tjedan će tradicionalno biti zaključen Međuparlamentarnom konferencijom o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji.