U Hrvatskome saboru obilježen Dan pogibije Zrinskog i Frankopana te Dan Međimurske županije

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić primio je, povodom obilježavanja spomendana 30. travnja, Dana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Dana Međimurske županije, izaslanstva Zrinske garde Čakovec i Međimurske županije.

Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, naglasio je kako moramo poznavati prošlost da bismo se mogli okrenuti budućnosti. Dodao je da je u tom smislu postojanje i djelovanje ove povijesne postrojbe tradicija izuzetno značajna za hrvatsku kulturnu baštinu te je kao takvu treba očuvati, njegovati i razvijati njezine potencijale.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec istaknuo je kako je Zrinska garda osnovana 2001. godine radi očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Dodao je kako je želja osnivača da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u domovini i izvan nje časte njihova djela. 

Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije, kazao je kako je Zrinska garda u 12 godina postojanja postala institucija i brend Županije, koja iza tog projekta čvrsto stoji, nastoji ga iz godine u godinu jačati i koristi ga u protokolarne svrhe, na što pozivaju i Hrvatski sabor. 
Naime, baš kao i ime Zrinskih i Frankopana i ta povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u odorama iz vremena Zrinskih nadilazi granice Lijepe Naše - iza sebe ima stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu – te polako ali sigurno postaje prepoznatljiva atrakcija. 

Spomendan posvećen Zrinskim i Frankopanima, simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, obilježava se uz geslo "Navik on živi ki zgine pošteno", što je ujedno i geslo i pozdrav čakovečke Zrinske garde.

Povodom spomendana pogibije Zrinskih i Frankopana potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić izvršio je i ceremoniju pregleda Zrinske garde.
 

Autor: Ured potpredsjednika Milorada Batinića