U Hrvatskome saboru održani sastanci glavnih odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - U okviru predsjedanja Hrvatskoga sabora Parlamentarnom skupštinom Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi, u Hrvatskome saboru održani su sastanci Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku te Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu suradnju PS SEECP-a.

Odborima je predsjedao i moderirao ih voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS SEECP-a Predrag Matić koji je uvodno sudionicima poželio dobrodošlicu u Hrvatski sabor te izrazio želju za konstruktivnom i zanimljivom raspravom koja će rezultirati usvajanjem nacrta izvješća i rezolucija odbora. Uz voditelja Izaslanstva, na sastancima odbora sudjelovao je i član Izaslanstva Vedran Babić.

Na sastanku odbora nadležnog za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku održanom u petak poslijepodne parlamentarci su raspravljali o izvješću člana Odbora Muhameta Mustafe, zastupnika Skupštine Kosova. U svojem izvješću s temom smanjenja ovisnosti o nabavci energije u Jugoistočnoj Europi, zastupnik Mustafa podsjetio je kako je Europska komisija krajem 2016. godine predstavila paket mjera za održavanje konkurentnosti Europske unije uslijed promjena na svjetskim energetskim tržištima zbog prelaska na čistu energiju pod nazivom „Čista energija za sve Europljane“. Dodao je kako je potrebno da i zemlje sudionice Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi usvoje niz zakonodavnih akata kojima će se garantirati sigurnost opskrbe energijom u budućnosti, a posebno u svjetlu aspiracije zemalja SEECP-a nečlanica EU-a za što skorijim uključivanjem u Europsku uniju.

U subotu prijepodne održan je sastanak odbora nadležnog za pravosuđe. Potpredsjednica srbijanske skupštine Gordana Čomić predstavila je izvješće s temom „Sigurnosni izazovi u JIE – regionalni odgovor“ te istaknula kako je važno da Europa u izazovima koje je nametnula migrantska kriza uči iz iskustava zemalja koje su devedesetih godina prolazile kroz ratna zbivanja.

– Migranti i izbjeglice ne dolaze u valovima, već pristižu u rijekama. Ako se i uspostavi mir u državama pogođenim ratom, uvijek će biti novih migranata koji će biti prisiljeni napustiti svoje domove zbog klimatskih promjena, potrage za hranom i pitkom vodom, istaknula je Čomić. Napomenula je kako mnoge zemlje i kontinenti poput SAD-a i Australije ne bi ni postojali bez naseljavanja migranata.

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS SEECP-a Predrag Matić dodao je kako je i sam za vrijeme Domovinskog rata bio prognan iz svog doma te pozvao na senzibiliziranje oko problematike migrantskih kriza i humani pristup prema migrantima.

Sastanak Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost Parlamentarne skupštine SEECP-a s temom „Razmjena sveučilišnog nastavnog plana i programa za profesionalni prosperitet mladih u Jugoistočnoj Europi“ planiran je za kraj travnja u Istanbulu. Nacrti izvješća i rezolucija glavnih odbora usvojit će se na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine SEECP-a u lipnju ove godine u Zagrebu.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove