U Saboru dodijeljene nagrade "Ivan Filipović" djelatnicima u odgoju i obrazovanju

Zagreb - U  Hrvatskome saboru danas je po prvi put održana svečana dodjela "Nagrade Ivan Filipović". Ova nagrada predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a za 2015. godinu dodijeljene su dvije životne i trinaest godišnjih nagrada.

Mira Čudina Obradović s Učiteljskog fakulteta i Diana Garašić iz Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnice su "Nagrade Ivan Filipović" za životno djelo iz područja znanstvenog i stručnog rada i srednjeg školstva. Godišnjom nagradom za predškolski odgoj i obrazovanje nagrađene su Minja Jeić (Dječji vrtić Vrbik Zagreb), Godrana Lešin (Dječji vrtić Milan Sachs Zagreb), Seka Gnječ (Dječji vrtić Ploče) i Božena Kuštre (Dječji vrtić Trešnjevka Zagreb). 

Kata Lučić (Agencija za odgoj i obrazovanje), Marina Sabolović (OŠ Luka Sesvete), Nedjeljko Marinov (OŠ Primošten), Elizabeta Trepotec Marić (OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac) i Milica Vlainić (OŠ Petar Zrinski Čabar) dobitnici su godišnje nagrade u području osnovnog školstva. 

U području srednjeg obrazovanja nagradu su dobili Petar Mladić (V. Gimnazija Zagreb) i Autorski tim - skupina nastavnika i stručnjaka: Inga Belamarić, Jasna Jeličić Radonić, Bruna Kuntić-Makvić i Tonći Maleš. 

Vjekoslava Jurdana (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Pula) i Damir Agičić (Filozoski fakultet Zagreb) dobitnici su godišnje nagrade u području znanstvenog i stručnog rada.

- Nagrade koje smo dobili su izuzetno velika čast, priznanje i poticaj za daljnje djelovanje, rekla je u ime nagrađenih Diana Garašić. Zahvalila je svima koji su prepoznali rad nagrađenih, od Odbora za dodjelu nagrade, preko kolega, institucija u kojima rade do obitelji. - Bez naših obitelji sve bi bilo teže, a ponekad i nemoguće, rekla je Garašić.

- Poziv učitelja i učiteljica jedna je od najodgovornijih profesija u svakom pa i u hrvatskom društvu. Vaš doprinos hrvatskom školstvu je prepoznat i na nacionalnoj razini i danas ste zasluženo nagrađeni za svoj profesionalni rad, djelovanje i ugled koji postižete u zajednici, poručio je nagrađenima Andro Krstulović Opara, predsjednik saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović".

Nagrađenima su čestitali i akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora, i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

- Često ste prvi uzori našoj djeci, no nisam siguran da smo kao društvo toga svjesni i da dovoljno cijenimo učitelje, nastavnike i profesore, ustvrdio je Reiner.  Poručio je kako je na političarima da uz pomoć struke stvore učinkovit odgojno-obrazovni sustav u kojem će odgajatelji i učitelji sa zadovoljstvom raditi, a učenici učiti i biti bolji od onih iz bogatijih sredina.

Ministar Barišić ističe da su dodijeljene nagrade priznanje za zapažena postignuća i ugled koji nagrađeni uživaju u svojim sredinama, ali i poticaj za daljnji rad.

Svečanoj dodjeli nagrade koja nosi ime "oca učitelja", književnika i leksikografa, nazočila je i izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić  te brojni istaknuti predstavnici društvenih i obrazovnih djelatnosti.
  
 
 

Autor: Hina/Služba za medije