U Saboru obilježen Europski dan borbe protiv melanoma

Zagreb – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirali su u četvrtak u Hrvatskome saboru javno-preventivnu akciju pregledavanja kože za sve zainteresirane zastupnike i djelatnike Sabora.

Tim povodom potpredsjednik Odbora Ivan Ćelić rekao je kako se ova preventivno-zdravstvena akcija u Hrvatskoj provodi 11. put za redom te kako je tema ovogodišnjeg obilježavanja „Rak kože je veliki problem u Hrvatskoj“. 

O porastu incidencije melanoma, aktualnim podacima i akcijama koje se provode u svrhu osvješćivanja građana o potrebi redovitih pregleda i ranog otkrivanja bolesti govorila je doktorica Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH.

- Cilj ove akcije je osvješćivanje građana o raku kože kao problemu koji svake godine pogađa sve veći broj osoba, rekla je Šitum. Prema njezinim riječima Hrvatska spada u zemlje u kojima još uvijek ne postoji dovoljna osviještenost o čimbenicima koji najviše utječu na nastanak zloćudnih tumora kože, a jedan od glavnih je neprimjereno izlaganje ultraljubičastom zračenju. Šitum je naglasila kako je rak kože relativno jednostavno uočljiv te je poslala poruku o važnosti redovitih pregleda i samopregleda kojima se mogu uočiti promjene na koži. - Zabrinjavajući je podatak da gotovo 50 posto bolesnika s melanomom dolazi u fazi kad je on rizičan za metastaziranje i kad ima lošu prognozu, istaknula je Šitum.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, koje je jedan od pokrovitelja ove akcije, Željko Plazonić, rekao je kako Ministarstvo veliku pažnju posvećuje prevenciji i osvješćivanju stanovništva o važnosti preventivnih pregleda i ranog prepoznavanja bolesti. - Promjene na koži su jasno vidljive i s većom sviješću i promatranjem možemo uočiti promjene na vlastitom tijelu i time utjecati na ishod liječenja, rekao je Plazonić.

S ove akcije, na koju se odazvao veliki broj saborskih zastupnika i djelatnika, poslana je važna poruka o tome da se melanom, koji je jedan od najzloćudnijih tumora, može uspješno liječiti ukoliko se otkrije na vrijeme. Preventivno-zdravstvene akcije povodom Europskog dana borbe protiv melanoma organizirane su za građane diljem Hrvatske.

Autor: Služba za medije