U Saboru održan sastanak sa stranim pravosudnim dužnosnicima

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk, predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin održali su sastanak sa stranim pravosudnim dužnosnicima u okviru Programa dvotjedne razmjene Europske mreže pravosudnih centara EJTN-a.

Pravosudna akademija i ove godine sudjeluje u Programu razmjene pravosudnih dužnosnika u organizaciji Europske mreže pravosudnih centara. U okviru ovoga programa u Hrvatskoj boravi osam pravosudnih dužnosnika iz država članica Europske unije. 

U uvodnome dijelu sastanka predsjednici Odbora za pravosuđe i Odbora za zakonodavstvo Bauk i Bošnjaković upoznali su goste s osnovnim aktivnostima odbora i njihovim nadležnostima. 

Goste su posebno zanimale promjene u hrvatskome pravosudnom sustavu do kojih je došlo tijekom pregovaračkoga procesa s EU-om. Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković predstavio je hrvatska iskustva tijekom usklađivanja nacionalnoga zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. 

-Tijekom pregovaračkog procesa vezanog uz poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, Hrvatska je učinila značajne reforme pravosudnog sustava u svakoj grani prava. Između ostaloga, izmijenili smo mreže sudova spajanjem manjih sudova u veće, promijenili smo način imenovanja pravosudnih dužnosnika, potpuno smo izmijenili kazneni postupak, unesene su promjene na upravnim sudovima, a osnažena je i Pravosudna akademija koja je danas neovisna institucija kojom upravlja pravosuđe. Navedene reforme rezultirale su značajnim poboljšanjem ukupnog pravosudnog sustava, kazao je Bošnjaković. 

Predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izvijestili su goste o aktualnim temama koje su na dnevnome redu Sabora, poput Izvješća predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2015. i Godišnjega izvješća o radu Državnoga odvjetništva za 2015. godinu. 

Sudac iz Nizozemske Rob Otto zanimao se za proceduru u građanskim sudskim postupcima te za opterećenost sudaca u tim predmetima. Peđa Grbin istaknuo je kako je prema novom sustavu preraspodjele predmeta u građanskim postupcima broj predmeta godišnje po sudcu pao na otprilike 100 do 150, a sudac iz Nizozemske Rob Otto potvrdio je da je situacija u Hrvatskoj bolja nego u Nizozemskoj. 

Razmijenjena su mišljenja i o sporovima malih vrijednosti, posebice u kontekstu prava na žalbu i visokih sudskih pristojbi u nekim zemljama. Razgovaralo se i o institutu besplatne pravne pomoći te o unutarnjoj organizaciji pojedinih sudova u RH. 

Tijekom Programa razmjene pravosudnih dužnosnika oni su se upoznali i s radom različitih pravosudnih tijela, tijela državne uprave i Ustavnim sudom RH.
 

Autor: Služba za medije