U Saboru održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb – Prvi sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), u okviru hrvatskog predsjedanja SEECP-om, održan je u Hrvatskome saboru u subotu, 3. prosinca. Predstavnicima parlamenata okupljenih u Procesu suradnje u Jugoistočnoj Europi uvodno se obratio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je izrazio uvjerenje  u uspješno predsjedanje Republike Hrvatske Procesom koje će biti u skladu s motom: „Povezanost. Komunikacija. Suradnja.“. 

Potpredsjednik Jandroković  u svom je obraćanju istaknuo važnost prioriteta koje je Hrvatski sabor predstavio prilikom preuzimanja predsjedanja Parlamentarnom skupštinom sredinom ove godine, kao što su snažnija suradnja s Vijećem za regionalnu suradnju (RCC) te potpora zemljama sudionicama SEECP-a za članstvo u Europskoj uniji i približavanje euroatlantskim integracijama. „Smatramo da je nužno neprestano poticati dijalog između naših parlamenata i međusobno se zalagati za nastavak izgradnje dobrosusjedskih odnosa koji su temelj stabilnosti i sigurnosti na području jugoistoka Europe“, naglasio je Jandroković te dodao kako bi time Parlamentarna skupština SEECP-a omogućila neposredniju i učinkovitiju razmjenu iskustava između članica Europske unije i sudionica SEECP-a kojima je cilj postati dijelom EU-a. 

Na sastanku je sudjelovao i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC),  Goran Svilanović,  koji je sudionicima predstavio dosadašnji rad RCC-ja te „Strategiju JIE 2020“ kojom je Vijeće, u suradnji s ministarstvima gospodarstva zemalja jugoistočne Europe, definiralo ciljeve gospodarskog rasta do 2020. godine. Strategija obuhvaća 11 ciljeva među kojima je Svilanović istaknuo rast BDP-a, povećanje stope zapošljavanja, rast trgovine unutar jugoistočne Europe te trgovine JIE s ostatkom svijeta, unapređenje investicija u obrazovanje te povećanje broja visokoobrazovanih mladih ljudi.

U nastavku sastanka sudionici su raspravljali o tehničkim pitanjima oko određivanja stalnog tajništva Parlamentarne skupštine te o pripremi za daljnji rad odbora Skupštine. Sastanak je moderirala članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Majda Burić.

Parlamentarna skupština SEECP-a formalno je osnovana na inauguracijskoj sjednici održanoj 2014. godine u Rumunjskoj, a okuplja predstavnike 13 parlamenata zemalja sudionica SEECP-a iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. Sastanku u Zagrebu nazočili su parlamentarci sedam sudionica SEECP-a, dok su parlamenti Crne Gore, Makedonije i Bugarske predstavljeni na razini stručne službe, a Tursku je predstavljala otpravnica poslova veleposlanstva u Zagrebu. Parlamenti Moldove i Rumunjske nisu imali predstavnike na sastanku Stalnog odbora.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o neovisnosti Kosova. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove